Znanstveniki z Univerze v Londonu (University College London) so odkrili, da zakonsko življenje lahko pozitivno vpliva na naše zdravje. V študiji, ki so jo objavili v reviji Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, so ugotovili, da pri samskih ljudeh obstaja kar 42 odstotkov večje tveganje za demenco kot pri poročenih ljudeh, piše Independent. Pri vdovah in vdovcih je to tveganje približno za polovico manjše kot pri samskih.

Raziskovalci so preučili 15 neodvisnih študij, ki so vse preučevale povezavo med demenco in posameznikovim statusom. Na ta način so analizirali podatke 800.000 ljudi z vsega sveta.

Zakon in skrb, ki jo zakonska partnerja namenjata drug drugemu, sta pomembna za duševno zdravje

Po besedah dr. Laure Phipps z britanskega raziskovalnega inštituta za Alzheimerjeve bolezni, obstajajo številne zdravstvene koristi, ki jih prinaša zakonsko življenje. »Ljudje, ki so v zakonu, so ponavadi bolje finančno preskrbljeni in ta dejavnik je povezan z različnimi aspekti našega zdravja. Poleg tega lahko zakonska partnerja drug drugega spodbujata k zdravemu načinu življenja in si stojita ob strani, kar je izjemnega pomena,« je povedala.

Andrew Sommerlad, psihiater in eden od raziskovalcev pri omenjeni študiji, je poudaril, da zdrav način življenja pozitivno vpliva na mentalno zdravje. »Ko se razvije demenca, med drugim pride do akumulacije poškodb na možganih. Menimo, da se le-ta lahko zmanjša z vzdrževanjem splošnega zdravja, zdravo prehrano, telesno aktivnostjo in zdravljenjem bolezenskih stanj kot je recimo diabetes. Prav tako menimo, da je mogoče razviti kapaciteto možganov, tako imenovano kognitivno rezervo, ki omogoča, da možgani lahko dlje vzdržijo notranjo poškodbo. To lahko dosežemo z aktivnim vzdrževanjem mentalnega in družabnega življenja,« je povedal.

In zato so, kot poudarjajo raziskovalci, zakon in skrb, ki jo zakonska partnerja namenjata drug drugemu, dejavniki, ki zmanjšujejo tveganje za duševne bolezni v kasnejšem življenjskem obdobju.