Alkohol pogosto pijemo zato, da se sprostimo in zabavamo. Toda alkohol ne vpliva na vse enako: medtem ko so zaradi njega mnogi veseli in dobro razpoloženi, se drugi pod vplivom alkoholnih substanc soočajo z žalostjo in solzami. Znanstveniki pravijo, da so čustvena stanja, ki jih občutimo pod vplivom alkohola, morda odvisna tudi od vrste alkohola, ki smo ga zaužili.

Mednarodna raziskava je pokazala, da so žgane pijače pogosto povezane z občutki energije in samozavesti, po drugi strani pa tudi z jezo in žalostjo, medtem ko smo zaradi rdečega vina bolj sproščeni, pa tudi utrujeni. Raziskovalci upajo, da bo študija spodbudila posameznike k razmisleku o čustvenem vplivu alkohola, ki ga konzumirajo.

»Z vidika javnega zdravja se v povezavi z alkoholom precej posvečamo vprašanju raka, bolezni srca in bolezni jeter, vendar pa je prav tako pomemben tudi njegov vpliv na naša čustva,« pravi Mark Bellis, soavtor pričujoče raziskave, ki je bila objavljena v BMJ Open.

Vino in pivo sproščata

V raziskavo je bilo vključenih 30.000 posameznikov starih od 18 do 34 let iz 21 držav, ki so v preteklem letu uživali tako v rdečem in belem vinu kot v pivu in žganih pijačah. Rezultati študije so pokazali, da je bil učinek, ki ga je nanje imel alkohol, odvisen od vrste alkohola, ki so ga zaužili.

Okoli polovica sodelujočih je izjavila, da so se po pitju rdečega vina in piva počutili bolj sproščeno, medtem ko se je zaradi žganih pijač koli 60 odstotkov sodelujočih počutilo bolj samozavestne. Ob uživanju žganih pijač so se mnogi počutili bolj energično (58 odstotkov) in bolj privlačno (okoli 42 odstotkov).

Po drugi strani pa so žgane pijače povezane tudi z negativnimi čustvi. Kar 48 odstotkov anketirancev je izjavilo, da so se zaradi žganih pijač počutili slabo, tretjina pa jih je priznala, da zaradi žganja postanejo bolj agresivni. Manj zaželeni učinek se je pokazal tudi pri rdečem vinu: več kot 60 odstotkov sodelujočih je opazilo, da so po zaužitju rujne rdeče kapljice utrujeni.

Žganje je neredko povezano z agresivnimi občutki

V nadaljevanju so naredili podrobnejšo analizo in ob upoštevanju starosti posameznikov in še nekaterih drugih dejavnikov ugotovili, da so ženske alkohol pogosto povezovale z različnimi čustvi in razpoloženji, medtem ko je bil pri moških alkohol bolj povezan z agresivnimi občutki.

Delež udeležencev, ki so poročali o različnih čustvih, tako pozitivnih kot negativnih se je povečal s količino popitega alkohola, določen vpliv na rezultat pa so imeli tudi posameznikova starost, izobrazba in spol.

Na počutje vpliva tudi okolje, v katerem se posameznik predaja opojni pijači, so ugotovili raziskovalci. Tako so sodelujoči poročali, da so se doma ob kozarčku opojne substance počutili bolj sproščeno, pa tudi bolj utrujeni, medtem ko so se zunaj počutili povsem drugače: alkohol je takrat pozitivno vplival na njihovo samozavest, energijo, počutili so se bolj privlačne, po drugi strani pa so poročali tudi o slabem počutju in agresivnosti.

Študija ima sicer nekaj pomanjkljivosti – izvedena je bila recimo na posameznikih, ki so bolj naklonjeni uživanju alkohola. Raziskovalci prav tako niso merili količine popitega alkohola, in preverjali, ali so sodelujoči morda mešali pijače.

Poleg tega tudi ni povsem jasno, ali je bil alkohol tisti, ki je spodbudil določena čustva, ali so nanje vplivali tudi drugi dejavniki.