Pri Teniški zvezi Slovenije so držali obljubo in do 1. decembra izbrali novega kapetana reprezentance za Davisov pokal, ki bo skušal združiti slovenski tenis. Še več, okrepiti ga z Aljažem Bedenetom, ki si prizadeva, da bi znova zaigral za slovensko reprezentanco, potem ko zadnja leta tekmuje pod zastavo Velike Britanije. Naloga bo, ko jo bo formalno potrdil strokovni svet, zaupana Mihu Mlakarju, trenerju najvišje uvrščenega slovenskega igralca Blaža Kavčiča. Mlakar je nekdanji teniški igralec, sicer pa doktor znanosti, ki je za skrajšan delovni čas zaposlen kot raziskovalec na Inštitutu Jožefa Stefana. Njegov pomočnik bo Andraž Bedene, brat dvojček Aljaža Bedeneta.

Aljaža Bedeneta včeraj na slavnostni razglasitvi ni bilo. Je bil pa zgovoren Andraž Bedene. Pojasnil je, da ima brat proste roke pri odločitvi, za koga bo igral. Rad bi se le s čisto vestjo razšel z Britanci, ki si mimogrede še vedno prizadevajo, da bi igral za Združeno kraljestvo. »Že dejstvo, da se je znova preselil v Slovenijo, pove veliko o tem, kje se počuti bolje,« nam je med drugim povedal Andraž Bedene. Predsednik TZS Marko Umberger, ki je včeraj prejel priznanje za desetletno vodenje zveze, je dejal, da verjame, da so zamere med teniško zvezo in Aljažem Bedenetom stvar preteklosti, ter da vse zanima zgolj prihodnost. Ponosno je poudaril, da ima teniška zveza čiste račune, direktor Gregor Krušič pa je pripomnil, da se proračun zveze bliža milijonski evrski številki. Pogodbo s teniško zvezo o tem, da so na voljo reprezentanci za Davisov pokal, so podpisali še Tom Kočevar Dešman, Mike Urbanija in Nik Razboršek, medtem ko še potekajo dogovori z Blažem Rolo. Za zdaj so še neuspešni, a ne končani.

Prvi večji projekt slovenskega tenisa pri ženskah bodo dvoboji pokala federacij. Kapetan Andrej Kraševec in Daniel Šantl bosta od 7. do 10. februarja v Talinu v dvobojih 1. evroafriške skupine računala na Tamaro Zidanšek, Dalilo Jakupović, Andrejo Klepač in Kajo Juvan. Morda tudi Polono Hercog, če jo bo Kraševcu uspelo prepričati. Kapetan pravi, da verjame v pozitiven odgovor.

Nagrado za najboljša slovenska igralca na svetovni lestvici sta prejela Blaž Kavčič (97. mesto), ki se je znova prebil med najboljšo stoterico, kar mu zagotavlja nastop na glavnem turnirju prvega velikega turnirja največje četverice v Melbournu, in Polona Hercog (101. mesto). Priznanje za posebne dosežke so prejeli tudi Tamara Zidanšek, ki se je z uspešnim drugim delom sezone prebila na 133. mesto na svetu, udeleženka sklepnega turnirja najboljših osmih dvojic sezone v Singapurju Andreja Klepač in Grega Žemljo, ki je končal športno pot in v svoji bogati karieri po vsem svetu pustil velik pečat slovenskega tenisa. Pri teniški zvezi so se zahvalili Blažu Trupeju, dolgoletnemu kapetanu slovenske reprezentance za Davisov pokal.