Ni bil Maribor tisti, ki je določil, kdaj bo konec. Ne. Je bil pa Mariborčan tisti, ki je dokončal začeto v Stožicah. Rok Kronaveter je zabil, sklenil in določil. Olimpija je znova v pokalu izločila Maribor, letos še prej, že v četrtfinalu, v snegu. »Imeli smo načrt, da ne gremo previsoko, vedeli smo, da bodo morali tvegati in da bodo postajali nervozni. Dvoboj je v našo korist usmerila prva tekma,« je Igor Bišćan razložil, zakaj je napredovala Olimpija.

Za Maribor je bil pokal obveza z možnostjo lovorike, čeprav očitno niso najbolje vedeli, kako se je lotiti. Če se je Zlatko Zahović po porazu v Ljubljani branil in zagotavljal, da po uvrstitvi v ligo prvakov za pokal ni bilo pravega zanimanja (da ga ni bilo, je pokazal tudi najslabši obisk po letu 2009), se je sam tega držal tako, da tokrat ni sedel na klop ob igrišče. Kar pa ne pomeni, da vijoličasti niso želeli obrniti rezultata, sploh ker je Darko Milanič po napovedi, da lahko obrnejo rezultat, sestavil kar precej udarno, še zdaleč ne nepomembno postavo. Ta je dosegla zgodnji uvodni zadetek, ko je Damjan Bohar globinsko našel Gregorja Bajdeta, ki je suvereno zabil. Dišalo je po možnosti za preobrat.

A zatem se je moštvu, ki stežka v svojem Ljudskem vrtu zmaga z več kot golom razlike – v tem koledarskem letu le spomladi proti Aluminiju –, ponovno ustavilo. Tako kot na prvenstvenem derbiju, ki ga je Milanič pred tekmo postavljal kot zgled, so državni prvaki nato obtičali. Namesto k Daretu Vršiču so šle žoge k nerazpoloženemu Marcosu Tavaresu. »Na žalost se nam pred prvo tekmo ni posrečilo, da bi bili maksimalni. Sezona je dolga, zdaj se nam to vidi, prej tega nisem poudarjal,« je Darko Milanič videl razloge za izpad.

Olimpija je igrala tako, kot je morala. Gol je ni pobil, ravno nasprotno, po zaostanku so našli svojo igro med čakanjem na protinapad, vmes pa že nakazali, da ne bodo le branili rezultata, ko je Jasmin Handanović moral ubraniti gol prednosti. Prišel je, ko je Maribor želel na odmor še s čim več. Izkusil pa je lekcijo, kako se ne brani po kotu, če je v igri še en cel polčas. Andres Vombergar je opravil skoraj vse, ko je opravil z Blažem Vrhovcem. Krenil je, izkoristil prostor in nato nesebično našel Roka Kronavetra. Malo sreče, odbitek od Boharja in Olimpija je imela še več, kot je potrebovala.

Milanič se je odzval tako, da je Tavaresa in Vršiča zamenjal z Mešanovićem in Ahmedijem. Toda če kaj, je Maribor – resda le v pokalu, saj je bil na prvenstvu boljši ravno za en gol – ugotovil, da ima ožji in manj globok kader, čeprav se je Luka Uskoković dobro izkazal, a bi Milanič nujno potreboval menjave tudi drugje. Ravno širino in dobro novembrsko formo ima Olimpija, ki je še drugo leto zapored izločila Maribor v pokalu, vmes pa izvlekla najboljše iz Vombergarja in Kronavetra. Drugi polčas je postregel predvsem s sneženjem, Milaničeve menjave niso niti nakazale preobrata, Olimpija pa je samo še (do)čakala, da se je v polfinalu pridružila Aluminiju, Celju in Gorici.