Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je včeraj optimistično razpoložena odpotovala v Nižni Tagil v Rusiji, kjer bosta v soboto in nedeljo tekmi posameznikov za svetovni pokal. 25-letni Peter Prevc letošnje sezone ni začel po pričakovanjih (20. in 23. mesto na tekmah posameznikov), a se je včeraj poln pričakovanj odpravil na več kot 4000 kilometrov dolgo pot čez Ural. V Nižnem Tagilu je pred dvema letoma dosegel prvo zmago v sezoni, v kateri je nato porušil kopico rekordov in osvojil vse možne lovorike, ki so bile na razpolago. »Tam nisem bil že dve leti. Takrat je bilo zame eno boljših prizorišč, bomo videli, kako se bo razpletlo tokrat. Novost je mreža ob skakalnici, kar pomeni, da morda ne bo več pomoči vetra,« je o naslednji postaji povedal Peter Prevc. Tja bo dopotoval po celonočni vožnji s postankoma na letališčih v Carigradu in Jekaterinburgu.

Slovensko reprezentanco je očitno sprostila zmaga Jerneja Damjana v Kuusamu. Kako prijateljski so odnosi v ekipi, je razvidno iz veselja po tekmi, ko so 34-letnega Ljubljančana pričakali v izteku in ga dvignili na ramena. Peter Prevc mu je po tekmi v garderobi zložil vso opremo v potovalno torbo. Selektor Goran Janus je za nagrado v Kuusamu celo moštvo odpeljal na pico in fantom dovolil, da so lahko spili tudi pivo.

»Jernejeva predstava je bila mirna, tehnična izvedba pa zelo lepa. Od njega se lahko naučimo marsikaj. Nalesti se moramo njegove sproščenosti in dobre volje. Treba je kopirati njegov recept, da se obremenjuje s čim manj stvarmi, na skakalnici zgolj uživa,« je Prevc pohvalil Damjana, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala drugi. A Ljubljančan bo v Rusiji skakal zadnji, saj bo nosilec rumene majice, Japonec Juširo Kobajaši, izpustil tekmi v Nižnem Tagilu.

Najstarejši izmed bratov Prevc je v Wisli in Kuusamu pokazal boljše skoke na ekipnih tekmah kot med posamezniki. Trener Janus ga vsak dan opozarja, da mora biti na dolgi poti vrnitve predvsem potrpežljiv. Peter je posebej je poudaril, da je zelo zadovoljen z novimi smučmi. »Skoki so boljši, kot so bile uvrstitve, saj sem na treningu in v poskusni seriji pokazal že zelo lepe skoke. Na tekmi mi manjka še več mirnosti, zato je trenutna uspešnost mojih skokov dvotretjinska. To je obenem motivacija za najprej. Ko bom v seriji naredil več dobrih skokov, bodo tudi uvrstitve boljše. Če bom iz tedna v teden ponavljal napake, bom postal tudi jezen sam nase,« je svojo formo ocenil Prevc, ki je imel zelo natrpanih 40 ur, kolikor je bil doma. Britanska televizijska postaja BBC je namreč o njem snemala prispevek, ki ga bo objavila pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu v Južni Koreji.

»Lani se je Prevcu po padcu v Kuusamu začelo vse podirati, letos je povsem drugače. Je nasmejan in šlo bo le še na boljše. Na tekmah še dela napake, na treningih pa že dela lepe skoke, kar je osnova za napredek. Treba je bili sproščen in uživati.« je optimist glavni trener Goran Janus, ki je se v Kuusamu posebej razveselil iskrenih čestitk tujih trenerjev ob zmagi Damjana.