Prvi javni sadovnjak je ljubljanska občina v mestu uredila v okviru projekta Zelena prestolnica Evrope 2016. Jeseni leta 2015 so sadovnjak uredili na Grbi ob Puhtejevi ulici ter tam zasadili 108 sadik sadnega drevja in 30 sadik okrasnih jablan. Javna sadovnjaka so nato uredili še na vrtičkarskem območju parka Rakova jelša in ob otroškem igrišču v Savskem naselju, v začetku letošnje pomladi pa so sočasno z ureditvijo mestnih vrtičkov ob Vojkovi cesti med tamkajšnje skrbno speljane potke in gredice zasadili približno sto sadnih dreves. Zdaj jih tam raste le še kakih 46.

Zasačeni vandali naj nadomestijo drevesa

»Niti eden od urejenih javnih sadovnjakov se ni izognil napadom vandalov,« je razočarano poudarila vodja občinskega oddelka za varstvo okolja Nataša Jazbinšek Seršen. Nedavno je bil tarča objestnežev namreč prav sadovnjak na vrtičkarskem območju ob Vojkovi cesti, kjer so vandali v minulih dneh uničili kar 54 sadnih dreves. »Mladim drevesom, ki bi potrebovala še nekaj časa, da bi obrodila prve sadove, so brutalno polomili veje in jih popolnoma uničili, raztrgali so tudi zaščitne mreže,« je škodo opisala Jazbinšek-Seršenova in dodala, da na občini ne razumejo tega ravnanja. »V Ljubljani smo izrazito usmerjeni k ohranjanju zelenega in h kakovostnemu bivanju meščanov, zato smo v zadnjih letih postavljali nove sadovnjake v želji, da bodo drevesa čez nekaj let obrodila sadove, ki bodo na voljo vsem.«

A sadovnjaki so vse pogosteje tarča vandalov. Javni sadovnjak na Grbi so denimo objestneži samo lani napadli kar trikrat. Prvi napad se je zgodil avgusta, ko so neznanci zlomili krošnje 49 sadnim drevesom. Enako se je v sadovnjaku zgodilo novembra lani, takrat je bilo poškodovanih 26 dreves. Preostala cela drevesa na Grbi so vandali uničili decembra, medtem ko je v sadnem nasadu v Savskem naselju neznanec aprila letos izpulil in ukradel 20 sadik jablan in hrušk.

Kdo v mestu vztrajno uničuje drevesa, na občini ne vedo. Razmišljajo, da bi območje ob Vojkovi cesti opremili z nadzornimi kamerami in tako izsledili vandale. »Predvsem želimo najti storilce in jih ustrezno kaznovati. Za kazen bi morali škodo, ki so jo povzročili, popraviti in vsako uničeno drevo nadomestiti,« je predlagala Jazbinšek-Seršenova. Ob tem je pozvala občane, naj spremljajo dogajanje in ob morebitni zaznavi vandalizma obvestijo pristojne službe.

Tarča tudi Jakopičevo sprehajališče

Ne le drevesa, vse pogosteje vandali škodo povzročajo tudi na fotografijah v galeriji na prostem v Jakopičevem sprehajališču. V tem delu parka Tivoli, znanem tudi kot Plečnikova promenada, ki poteka od podhoda pod železniško progo do stopnišča tivolskega gradu, so fotografije velikega formata razstavljene vse dni v letu in s tem brezplačno na ogled obiskovalcem parka.

»Fotografije so bile v letu 2006 štirikrat tarča vandalov, samo letos smo takih dogodkov našteli že vsaj enajst, torej povprečno enega na mesec,« je na porast vandalizma opozorila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek. Zato so v javnem zavodu konec minulega meseca sprehajališče opremili z nadzornimi kamerami, te so posnele že štiri dogodke, ko so bile razstavljene fotografije tarča vandalov. »Pozorni smo na vedenje obiskovalcev sprehajališča, predvsem ob večernih urah in ob koncih tedna. Kamere prepoznajo obraze, in če bomo opazili, da kdo povzroča škodo v galeriji, bomo zbrane informacije posredovali policiji,« je še poudarila Stuškova.