Na Mestni občini Ljubljana so se odločili prodati stavbo na naslovu Metelkova ulica 8, kjer deluje hostel Celica. Izklicno ceno za to nepremičnino je občina postavila pri 2,34 milijona evrov, skupaj s pomožno stavbo pa gre za nekaj več kot 1000 kvadratnih metrov površin.

Lani hostla niso nameravali prodati

Odločitev občine, da proda hostel, je nepričakovana, saj so nam še julija lani na občinskem oddelku za ravnanje z nepremičninami zagotovili, da te nepremičnine nimajo namena prodati. Zakaj je po dobrem letu od tega odgovora stavba naprodaj, smo preverjali na občini, a na odgovore še čakamo. Prav tako nas je zanimalo, ali je mogoče kakšen potencialen kupec že izkazal zanimanje za nakup, saj bo javna dražba potekala že 14. decembra.

Nad prodajo stavbe nekdanjega vojaškega zapora so presenečeni tudi v Kulturno-umetniškem društvu Sestava, v katerem delujejo avtorji projekta in organizatorji kulturno-umetniškega programa hostla Celica. Župana Zorana Jankovića in podžupana Janeza Koželja pozivajo, naj občina nemudoma ustavi postopek prodaje hostla Celica, ki je v 14 letih svojega delovanja Ljubljano postavil »na svetovni zemljevid mladinskega in kulturnega turizma«. Že samo zaradi tega bi Celico po njihovem mnenju »vsaka dobronamerna mestna oblast morala varovati kot punčico svojega očesa«. Poudarili so tudi, da je prodaja hostla zasebniku problematična, ker sta bila edinstvena vizija in umetniški koncept Celice ustvarjena le zaradi javnega delovanja.

Direktor kupil ustanoviteljske pravice

V oglasu za prodajo občina navaja, da je ta nepremičnina trenutno zasedena z najemnikom, ki mu najemno razmerje poteče konec tega leta. Najemnik je zavod ŠOUhostel, ki pa kljub svojemu imenu nima več povezave s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani. Slednja je namreč lani ustanoviteljske pravice v zavodu, ki upravlja hostel Celica, prodala. Za 290.000 evrov jih je kupila družba TJs, turistična agencija, ki je v večinski lasti dosedanjega direktorja hostla Tomaža Juvana.

Študentska organizacija se je za prodajo ustanoviteljskih pravic odločila iz več razlogov, med drugim zato, ker naj bi hostel imel zaradi vedno večje konkurence slabše rezultate, ker je bil potreben prenove in tudi zato, ker so se bali, da bo ljubljanska občina, ko bo postala stoodstotna lastnica objekta, zaostrila najemne pogoje. Spomnimo, do lanskega leta je bila občina lastnica 75 odstotkov nepremičnine, preostanek pa je bil v lasti študentske organizacije. Ta je občini svoj lastniški delež v Celici odstopila v zameno za občinske prostore v Kersnikovi ulici.

Velja omeniti, da so bili študentski poslanci iz Študentskega društva Iskra lani kritični do načina prodaje ustanoviteljskih pravic. Predvsem hitenje in pomanjkanje transparentnosti sta po mnenju poslanca Jureta Novaka vzbujala sum, da bo vodstvo ljubljanske študentske organizacije ustanoviteljske pravice prodalo pod ceno in da bo nekdo na račun študentskega denarja zaslužil. Študentska organizacija je kupca za ustanoviteljske pravice iskala z javnim pozivom. Potencialni kupci pa so ob dvigu razpisne dokumentacije morali podpisati dogovor o nerazkrivanju informacij, da bi konkurentom preprečili izrabljanje informacij o poslovanju hostla. Ko je izbrala najboljšega ponudnika, pa študentska organizacija ni razkrila, kdo je bil še drugi ponudnik in koliko je znašala njegova ponudba.