V Združenih državah Amerike so objavili nominirance za nagrade grammy, med katerimi ni Slovencev. To sicer ni nič novega, saj jih med njimi ni bilo še nikoli, vendar pa je res tudi, da se do letos še nihče od slovenskih glasbenikov ni potegoval zanje. Led je prebila vokalna zasedba Perpetuum Jazzile, a jim v končni izbor ni uspelo priti. Zbor, ki ima za seboj ravno razprodan koncert v Tivoliju, kjer so se predstavili z novim projektom Le Spectacle, s katerim odhajajo še v Belgijo in Francijo, ob novici ni bil pretirano razočaran, verjetno pa niti presenečen.

Za nominacije se je Perpetuum Jazzile potegoval z albumom B Side / Both Sides v štirih kategorijah, in sicer za skladbo leta, najboljšo izvedbo med pop skupinami, najboljši aranžma a cappella in najboljšo zborovsko izvedbo, a je približno 10.000 članov akademije, ki odloča o nagradah grammy, izbralo druge kandidate. »Čeprav se nismo uvrstili v naslednji krog, smo izjemno veseli, hvaležni in počaščeni. Kot prvi slovenski glasbeni ustvarjalci smo izpolnili visoke pogoje za prijavo in dobili priložnost, da naše dolgoletno delo slišijo tudi svetovno priznani glasbeni ustvarjalci,« so sporočili ob novici o nepotrditvi nominacije in dodali, da so iz ZDA v času glasovanja »dobili lepo število sporočil članov akademije Grammy, ki so nam poslali svoje čestitke in pohvale za naša prijavljena dela«.

Drobiž za Sheerana in nič za Reputation Taylor Swift

Med osmoljenci pa nismo samo Slovenci. Britanski mediji se na primer čudijo, da njihov pop prvak Ed Sheeran s svojim naduspešnim albumom Divide, ki so ga samo v prvem tednu od izida prodali v več kot 670.000 izvodih, ni bil uvrščen med nominirance za grammyje za najboljši album leta, spregledali so ga tudi v drugih glavnih kategorijah. To sicer ne pomeni, da je ostal čisto brez nominacij. Njegova pesem Shape of You se poteguje za najboljšo solo pop izvedbo, Divide pa za najboljši pop album.

Med nominirance za album leta so se uvrstili Childish Gambino s ploščo Awaken, My Love!, Kendrick Lamar z Damm, novozelandska pevka Lorde z Melodramo, Bruno Mars z albumom 24K Magic in Jay Z s 4:44. Jay Z vodi po številu nominacij, saj jih je za svoj 13. studijski album, ki ga je izdal 21 let po svojem prvencu, prejel kar osem. Na njem obračunava sam s sabo in s svojo nezvestobo pa tudi s tem, kako kvarno je nanj vplivala slava. A njegova introspekcija, kot napovedujejo glasbeni poznavalci, verjetno ne bo dovolj, da nagrado za album leta tudi osvoji. Več možnosti pripisujejo raperju Kendricku Lamarju, medtem ko je za ženske uspeh že to, da se je med nominirance uvrstila vsaj ena. Člani akademije so izbrali 21-letno Lorde in popolnoma spregledali novo ploščo Reputation Taylor Swift in Witness pevke Katy Perry, Lady Gaga pa se je s svojim zadnjim albumom Joanne morala zadovoljiti kot stranska igralka. Joanne je nominiran v kategoriji najboljši pop album, skladba Million Reasons pa za najboljšo solo pop izvedbo.

Brez Despacita ne gre

Za nagrado za najboljši pop album se poleg Eda Sheerana in Lady Gaga potegujejo še Coldplay (Kaleidoscope EP), Lana Del Rey (Lust For Life), Imagine Dragons (Evolve) in Kesha (Rainbow), v kategoriji alternativnega albuma pa Arcade Fire (Everything Now), Gorillaz (Humanz), LCD Soundsystem (American Dream), Father John Misty (Pure Comedy) in The National (Sleep Well Beast). Med nominiranci za pesem leta pa so pristali Jay Z (4:44), Julia Michael (Issues), Logic (1-800-273-8255), Bruno Mars (That's What I Like) in Luis Fonsi s svojim skoraj že nadležnim hitom Despacito, s katerim je postal tudi prvi glasbenik po letu 1988, ki se je v kategorijo pesmi leta uvrstil s skladbo v španščini. Pred tridesetimi leti je to uspelo Los Lobosom z La Bambo, poslušamo pa jo še danes.