Andreja Lotrič je strokovnjakinja za oblikovanje prostorov. Njeni naročniki so lastniki stanovanjskih, poslovnih in javnih prostorov, kot so restavracije, prodajalne, ambulante. K njej jih pripelje vsem skupna želja: v svojih prostorih si želijo bivati bolje.

Zakaj je pomembno, da v svoj prihodnji ali sedanji dom povabimo arhitekta?

Ljudje se obračajo na strokovnjake za opremljanje prostora, ker se zavedajo, da lahko z nepoznavanjem tega področja ustvarijo ravno nasproten učinek od želenega. Marsikdo ima za seboj izkušnjo, da se preslikava čudovitih podob iz revije kljub visokemu finančnemu vložku in tednom, posvečenim le prenovi, ni razvila v prijeten, čaroben ambient, ampak v zmešnjavo materialov, barv in stila.

Katere so glavne prednosti sodelovanja z arhitektom za oblikovanje prostora?

Pravi strokovnjak za oblikovanje prostora bo poskrbel za to, da bo počutje v na novo opremljenem ali preurejenem domu prijetno in brez neljubih prostorskih napak. Presenečeni boste, da lahko izurjeno oko arhitekta v vašem stanovanju vidi prostorske rešitve, na katere sami ne bi nikoli pomislili. Enako velja za ureditev poslovnega prostora, v katerem preživimo velik del dneva. Tem ambientom je še vedno posvečena premajhna pozornost. Zato pogosto ostajajo brezosebni, njihovo oblikovanje pa omejeno zgolj na delovna mesta. Kakovostno oblikovani in premišljeno opremljeni poslovni prostori lahko zagotavljajo vso potrebno in želeno udobje ter s tem povezano dobro počutje, zadovoljstvo in kreativnost uporabnikov.

Katere so najpogostejše napake, ko kupujemo stanovanje ali hišo? Na kaj moramo biti ob nakupu še posebno pozorni, seveda z arhitekturnega vidika?

Prehitre odločitve pri nakupu stanovanja ali hiše lahko negativno vplivajo tako na naše počutje kot tudi na finančno stanje. Pred spremembo življenjskega okolja bi si morali ljudje vzeti dovolj časa za razmislek o tem, kako živijo. Razmislek o tem, kakšen način bivanja jim ustreza, česa so v svojem dosedanjem okolju vajeni, kaj jim je postalo nepogrešljivo, in tudi o tem, kaj jim predstavlja ovire. O tem, kaj so za njih ovire danes in kaj lahko postanejo zanje ovire čez nekaj let, ko bodo morda blizu 60. rojstnemu dnevu.

Pred selitvijo iz stanovanja v hišo se je treba vprašati, kaj vse nam v vsakdanjik prinese življenje v hiši. Na te spremembe morajo biti ljudje pripravljeni in si tega predvsem zares želeti. Izrednega pomena je lokacija nepremičnine. Preden nadaljujemo pogovore o nakupu, trikrat dobro razmislimo o njej, njenih prednostih, slabostih in dostopnosti za nas pomembnih objektov, kot so trgovina, avtobusna postaja, zdravstveni dom in vrtec. Seveda morate biti pred nakupom pozorni na to, kakšne investicije vas čakajo.

Velja neko splošno načelo, da so bili včasih prostori v stanovanjih ali hišah bolj funkcionalno razporejeni. Kakšno je vaše mnenje o novogradnjah?

Osebno se s tem splošnim načelom ne strinjam. Vsako obdobje je v arhitekturi pustilo svojstven pečat z dobrimi bivanjskimi rešitvami. Naj omenim stara meščanska stanovanja. Njihove zavidljive stropne višine prostorov vsekakor dvignejo kakovost bivanja na višjo raven. Vendar se v teh stanovanjih mnogokrat srečamo z nizom malih prostorov, ozkimi kuhinjami, majhnimi sobicami, namenjenimi služkinji, razkošnim hodnikom in včasih straniščem, dostopnim z balkona… Funkcionalna razporeditev teh prostorov je res težko primerljiva s sodobnejšimi tlorisnimi zasnovami.

Novogradnje prinašajo svežino in tehnološke rešitve, ki jih veselo pozdravljam. Odprtost stanovanjskega tlorisa, povezava prostora z naravo, velike steklene površine, pametne instalacije, okolju prijazne tehnološke rešitve, avtomatika pri zasenčenju so le nekatere odlike novogradenj, ki so mi osebno blizu. Pri svojem delu pa se kljub temu vedno najprej vprašam: kdo bo v tej hiši ali stanovanju živel in v kolikšni meri mu ustreza sodobnejši način bivanja?

Se nam splača kupiti staro hišo in se lotiti prenove sten ter premikanja instalacij ali ne?

Vprašanja o tem, kaj se splača in kaj ne, so predvsem in zelo osebna. Nekomu pomeni nakup VW-hrošča letnik 1967 poseben izziv, ki mu vsakodnevno prinaša veliko veselja, drugemu pa se zdi ta nakup izključno zapravljanje denarja za star avto, ki vsakih nekaj mesecev zahteva dodatne stroške.

Vse je odvisno od tega, kaj posamezniku prinaša srečo, zadovoljstvo in veselje. Če je nekdo našel hišo letnik 1970, ki stoji na zemljišču s sanjskim razgledom, bo stroške za nekaj prebojev in prestavitev predelnih sten razumel kot nekaj, kar ga bo pripeljalo do tega, kar si je že dolgo želel. Takih projektov ni malo in lastniki, ki živijo v tovrstnih prenovah, so praviloma zelo zadovoljni.

Se da tudi z majhnim vložkom narediti bogat bivalni prostor? Lahko namignete, kako?

Seveda. Da dosežemo vtis bogatega bivalnega prostora, ni nujno potrebna draga notranja oprema s podpisom znanih oblikovalcev in oprema, izdelana izključno po meri. Prostor je namreč lahko izjemno bogat v svoji vsebini, v zgodbi, ki jo začutimo v njem, ter v sposobnosti, da nam da možnost doživljanja občutij, ki si jih želimo.

Ob tem vprašanju se lahko vrnem k dejstvu, da je pri mojem delu ključna želja naročnika. Tej sledi moje razumevanje te želje, potem pa proces njenega prevoda v obliko. Na tak način ustvarimo ambient, ki bo skupaj z naročnikovim življenjskim utripom ustvaril prostorsko harmonijo.

Kaj vam osebno pri vašem delu predstavlja največji izziv?

Vsak projekt je izziv. Pri vsakem se potrudimo in se na koncu veselimo zadovoljstva naročnika. Verjamem, da se lahko ob poplavi sodobne tehnologije, ki nas spremlja od jutra do noči, s premišljenim oblikovanjem ponovno vzpostavi nevidna in dragocena vez med človekom in naravo. Izziv mi predstavlja oblikovanje ambientov, ki ponujajo tovrstna doživetja in ne sledijo nujno zapovedanim trendom, temveč temeljijo na poznavanju okolja, v katerega so vpeti, in na spoštovanju vseh njegovih kvalitet. Tovrstni izzivi bogatijo moje znanje in izkušnje. Projekti, ki so vezani na trajnostni razvoj naše naravne in kulturne krajine, so poseben izziv. Seveda je z velikostjo tega izziva povezana tudi večja odgovornost, saj je to delo, ki bo ohranilo našo deželo, njeno naravno in kulturno krajino, tako da bo ostala vir navdiha tudi našim zanamcem.

Ali je december čas za premike v našem domu, da spustimo v svoje življenje novo energijo? Ali se prenove raje lotimo v mirnem januarju?

Če se vam uspe izogniti decembrski nakupovalni evforiji, vam bo ostalo dovolj časa za zadovoljne trenutke. Posvetite pozornost otrokom, partnerju ali prijateljem in se izognite motnjam, ki nas vlečejo v druge smeri. V teh dragocenih trenutkih boste našli lepe spomine na minulo leto in v krogu najdražjih ter prijateljev navdih za nove premike v smeri boljšega bivanja.