Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je nanizal aktivnosti vlade v povezavi z Mercatorjem od imenovanja izrednega člana uprave družbe dalje. Opozoril je, da Mercator ob težavah Agrokorja izboljšuje poslovanje, v prihodnje pa si vlada želi, da Mercator postane dolgoročno stabilno, na ekonomskih temeljih delujoče in razvijajoče se podjetje.

Počivalšek je, kot je zatrdil, v rednih stikih z izrednim pooblaščencem hrvaške vlade za Agrokor, redno komunicira tudi z upravo Mercatorja, prav tako je v stikih tudi s potencialnimi interesenti za vstop v sanacijske oz. razvojne procese Mercatorja, tudi s predstavniki Sberbanke. »Obstajata dve poti, da se v Mercatorju nekaj spremeni: z odločitvami zdajšnjega lastnika, to je v upravljalskem smislu preko izrednega pooblaščenca hrvaške vlade, ali z ukrepi upnikov, na kar kot vlada nimamo vpliva,« je dejal.

Vlada o podržavljenju podjetja ne razmišlja

Vlada si želi stabilnega lastništva v Mercatorju, o podržavljenju podjetja pa ne razmišlja, saj Mercator, tako pravi minister, potrebuje partnerja, ki se bo lotil prestrukturiranja. Počivalšek sicer ne izključuje možnosti nakupa do 25-odstotnega deleža Mercatorja, a za zdaj se o čem takem še niso niti pogovarjali.

Da bi zdravo lastništvo pripomoglo k stabilizaciji poslovanja Mercatorja - ekonomske lastnice Mercatorja so trenutno banke -, je poudaril tudi izredni član uprave družbe Gregor Planteu, ki je pojasnil, da v Mercatorju sicer že izvajajo aktivnosti za stabilizacijo. Izpostavil je odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja, s katero bodo trenutni dolg v višini dobrih 800 milijonov evrov spravili na vzdržno raven.

V družbi se bodo morali lotiti tudi revizije poslovnega modela

Finančno prestrukturiranje sicer ni edina naloga, pred katero je Mercator, ki ima v Sloveniji trenutno 30-odstotni tržni delež. V družbi se bodo morali zaradi razmer na trgu lotiti tudi revizije poslovnega modela, nujni bodo tudi vložki v logistiko, je dejal Počivalšek.

Glede na to, da se je izkazalo, da je Agrokor ob nakupu Mercatorja prikazal neresnične bilance, Počivalšek pričakuje, da vsi tisti, ki so delež v Mercatorju prodali, pregledajo prodajno pogodbo in ugotovijo, ali ta vsebuje protikorupcijsko klavzulo. Vlada namreč neposrednega dostopa do pogodbe nima, lahko pa od SDH zahteva, da ta takšno preverbo naloži podjetjem v državni lasti. »Ne zanima me sama pogodba, ampak ali je v pogodbi kakšna določba, ki omogoča reakcijo na dejstvo, da so bile bilance Agrokorja v času nakupa Mercatorja neresnične,« je pojasnil minister, ki odgovore od SDH pričakuje razmeroma hitro. »Želel bi jih že imeti, pa jih še nimam,« je dodal.

Počivalšek je članom komisije za nadzor javnih financ sicer še dejal, da po njegovih ocenah glede na trenutno stanje stečaj ali likvidacija Mercatorja ni mogoča. Bi pa denimo likvidacija po izračunih, ki jih je naredila vlada, imela strahovite posledice.

Člani komisije so se tako danes seznanili z vladnimi aktivnostmi v povezavi z Mercatorjem in pozvali vlado, da državni zbor o teh aktivnostih v 14 dneh seznani tudi pisno.