To je v 90. letih prejšnjega stoletja na primer delal republikanski župan Rudy Giuliani, ko je preganjal zbirališča organiziranega kriminala. Zakon je bil sprejet leta 1926, ko je v ZDA veljala prepoved točenja in uživanja alkoholnih pijač oziroma tako imenovana prohibicija, katere praktična posledica je bila velika rast organiziranega kriminala.

Namen zakona je bil tudi rasističen, saj so hoteli beli oblastniki mesta v povezavi z mafijskimi organizacijami zatreti lastnike lokalov v temnopoltem Harlemu, kasneje pa so ga izkoriščali za zatiranje homoseksualnih klubov in lokalov pripadnikov latinsko-ameriške skupnosti. Po zakonu ni smel nihče zaplesati v nobene lokalu, ki ni imel posebnega dovoljenja, tega pa je bilo skoraj nemogoče dobiti brez ustreznih zvez in podkupnin.

Lani je na primer imelo takšno dovoljenje le 100 od skupaj 22.000 barov, klubov in restavracij v mestu. V 21. stoletju so mestni politiki ugotovili, da je zakonu že zdavnaj potekel rok trajanja in na pobudo mestnega svetnika iz Brooklyna Rafaela Espinala so ga pospravili na smetišče zgodovine z zakonom, ki ga je brez težav podpisal demokrat DeBlasio.