Za civilno iniciativo za ohranitev rasti in razvoja Splošne bolnišnice Celje stojijo vsi, od tehničnega osebja do zdravnikov, ki so zaposleni v celjski bolnišnici, trdi Irenca Pustovrh, višja zdravnica in specialistka nevrologije, ki je sprožila pobudo.

»Pridružili so se mi nekateri sodelavci nevrološkega oddelka in zdaj skupaj zbiramo podpise podpore,« pravi Pustovrhova. Zbrali so že več kot 800 podpisov, zahtevajo pa takojšen umik sklepa, s katerim je svet zavoda celjske bolnišnice že razrešil direktorja Marjana Ferjanca. Ta zdaj čaka le še na soglasje ministrstva za zdravje, in če ga bo ministrstvo dalo, sledi razrešitev tudi v vladi. »Kdaj se bo to zgodilo, ne vemo, a lahko se že jutri, kar pa pomeni, da bi bila bolnišnica brez vodstva,« je že minuli teden opozarjal strokovni direktor bolnišnice Franci Vindišar.

Politične igrice vnašajo nemir

»Zunanji člani sveta zavoda, ki jih nastavlja politika, ne uživajo našega zaupanja in morajo oditi. Leta gradimo kulturen dialog in dobre medosebne odnose in ne moremo dovoliti, da ljudje od zunaj brezsramno lomastijo po naši bolnišnici. Vsak od nas ima svoj pogled na svet in tudi svoje politično prepričanje, a to nikoli ne vpliva in ne sme vplivati na naše delo,« je v pobudo za ustanovitev še zapisala Pustovrhova. In dodala, da prav zato zahtevajo, da se tega načela držijo tudi vsi sedanji in prihodnji člani sveta zavoda in da delujejo izključno v interesu bolnišnice in ljudi, ki v njej iščejo pomoč.

»Naš poklic in poslanstvo je, da pomagamo ljudem v stiski, jim vračamo zdravje in povrnemo upanje v življenje. To pa je mogoče početi le v urejenih razmerah, zato politične igrice, ki med nas vnašajo samo nemir, najostreje obsojamo,« še pove Pustovrhova. Podobno je bilo slišati minuli teden, na zboru delavcev. »Člani sedanjega sveta zavoda s svojim ravnanjem le škodijo bolnišnici, saj niso upoštevali ne mnenja bolnišničnih sindikatov in ne mnenja strokovnega sveta. In tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zadnje tri mesece za predstavnike bolnišnice nedosegljiva,« je spomnila Mateja Grat, sicer predsednica Fidesa v celjski bolnišnici.

Napovedujejo 40-urni delovnik

Če bo direktorja Marjana Ferjanca razrešila tudi vlada, pa bodo vse zdravstvene ekipe s prvim decembrom začele dosledno spoštovati zgolj zakonsko predpisan 40-urni delovnik. »A ne tako, da bodo to občutili bolniki, njim bomo dali vso pomoč. Bi pa radi, da bi to občutili tisti, ki o naši usodi odločajo,« je bilo še slišati med zaposlenimi v bolnišnici.

Spomnimo, da je strokovni svet bolnišnice vladi tudi predlagal, da zamenja vse tiste člane sveta, ki bolnišnici in njenemu razvoju delajo škodo. Bodo pa, kot smo izvedeli, člani sveta zavoda spet zasedali že v ponedeljek, 4. decembra, ko bodo spet imeli na mizi finančni načrt, ki ga na zadnji seji niso potrdili. Zdaj je ta popravljen, v skladu s pripombami, ki so jih dali člani sveta. Prav tako so odpravili nepravilnosti, ki so jih poleg nesprejetja finančnega načrta še očitali direktorju Ferjancu in se nanašajo na napačno prevedbo nekaterih plač zaposlenih.