Nekdanji komandir domžalske policijske postaje Božidar Fekonja je danes končal svoj zagovor zaradi suma 12 kaznivih dejanj šikaniranja na delovnem mestu, med katerimi se nekatera nanašajo tudi na domnevno spolno nadlegovanje policistk in administratork. Upokojeni policist obtožbe ostro zavrača in pravi, da so se pojavile, ker je leta 2012 kljub izpolnjevanju pogojev za upokojitev ostal na čelu domžalske policijske postaje in bil zato morda komu v napoto. Vpitje oziroma glasnejši govor pripisuje svojim težavam s sluhom, sodišču pa predlaga, naj mu odredi pregled pri izvedencu psihiatrične stroke. »Če bi vse te obtožbe držale, moram biti očitno nor,« pravi Fekonja, ki se zagovarja kot nedolžen.

Najprej anonimki, nato pregon

Tožilec Primož Suknaič iz posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva, kjer vodijo kazenske postopke zoper policiste, Fekonji očita, da je v različnih obdobjih od leta 2008 do upokojitve septembra 2014 šikaniral dvanajst podrejenih. Med temi so štirje moški in osem žensk. Šest policistk in administratork naj bi tudi spolno nadlegoval (na službeni zabavi, izletu, pa tudi v prostorih policije), dve policistki in štiri policiste pa »le« šikaniral. Šlo naj bi predvsem za nadiranje, neenakopravno odrejanje urnikov dela, zasmehovanje pred drugimi in podobno. Šikanirani so se komandirja bali in se počutili ponižane, dva sta potrebovala zdravniško pomoč, še ena oškodovanka pa je obiskovala psihologa.

Ena od oškodovank, ki naj bi jo obtoženi tudi spolno nadlegoval, je na sojenju v solzah pripovedovala, da je dlje časa živela v strahu, saj se je bala za službo, policist Andrej Slatnar pa je razlagal, da naj bi ga Fekonja med drugim ves čas gnjavil zaradi njegove pričeske in pošiljal k frizerju.

Fekonja po drugi strani zatrjuje, da gre pri oškodovancih za zaposlene, ki so želeli premestitev na bolj želena delovna mesta, vendar pri tem niso bili uspešni in so zato ustvarjali konflikte. Po njegovih besedah naj bi nekaterim šlo tudi v nos, da jih ni vedno razporedil tako, da bi se lahko v službo in domov vozili skupaj s kolegi in tako prihranili pri potnih stroških, ki so jih sicer dobili plačane, kot da bi se vozili vsak sam. Po besedah Fekonje so prvo anonimko napisali, ko je leta 2012 izpolnil pogoje za upokojitev, vendar so mu v policiji odobrili podaljšanje vodenja domžalske policijske postaje. Prva anonimka se je nanašala predvsem na šikaniranje, čez dve leti je sledila še ena, v kateri so bili zapisani tudi očitki o spolnem nadlegovanju.

Raje opozarjal, kot da bi sprožil disciplinski ukrep

Na današnjem nadaljevanju zagovora je o enem od domnevno šikaniranih policistov povedal, da je imel ta večkrat kup nerešenih zadev, pa ga kljub temu ni dal niti na disciplinsko. Ocenil je namreč, da se ne bo poboljšal in da bi lahko ostal celo brez službe. Tega pa si ni želel, saj je menil, da gre kljub vsemu za dobrega policista, in ga je zato raje vsak dan opozarjal.

Ker naj bi bil Fekonja pri takšnem ali drugačnem opozarjanju (vseh oškodovancev) zelo glasen, je sodišču predložil zdravniški izvid, ki potrjuje, da ima težave s sluhom. Obtoženi pravi, da prav zato tudi glasneje govori.

Tožilec je ob tem opozoril, da se zdravniški izvid nanaša šele na prejšnje leto, Fekonja pa je odgovoril, da so slabši sluh zaznali tudi pri rednem službenem zdravstvenem pregledu leta 2007 in 2012. Vendar teh izvidov danes ne more dobiti, za kar krivi ministrstvo za notranje zadeve.

Da je Fekonja vse obravnaval enako, je danes potrdila tudi priča obrambe, nekdanja Fekonjeva pomočnica Nataša Kustec. »Vpričo mene se to ni dogajalo,« je o obtožbah povedala pred sodiščem.

Danes bi moral pričati tudi direktor ljubljanske policijske uprave Stanislav Vrečar, vendar je svojo odsotnost opravičil zaradi zdravstvenih razlogov. Preden je specializirano tožilstvo sprožilo preiskavo in kazenski pregon, nadzor ljubljanske policijske uprave nepravilnosti v Domžalah sicer ni potrdil. Oškodovanec Slatnar je o tedanjem nadzoru povedal, da ga niso poslušali in da naj bi želeli vse pomesti pod preprogo, Fekonja pa pravi, da tudi delovna inšpekcija in sindikat nepravilnosti nista ugotovila.