Odkar so pred leti ukinili kategorijo polka glasbe so grammyji brez ameriško-slovenske oziroma kanadsko-slovenske zasedbe, letos pa so na nominacijo upali člani Perpetuum Jazzile, ki pa niso bili uspešni in so ostali brez nominacije.

Prijavljeni so bili v kategorijah za skladbo leta, najboljši a cappella aranžma in najboljšo zborovsko izvedbo s svojo različico skladbe Both Sides Now avtorice Joni Mitchell iz leta 1967, za najboljšo izvedbo med pop skupinami pa s skladbo Les Fleurs, pri kateri so sodelovali z The Swingle Singers. Obe sta z albuma B Side/Both Sides, ki je izšel konec lanskega leta.

»Kljub vsemu smo izredno veseli, hvaležni in počaščeni. Kot prvi slovenski glasbeni ustvarjalci smo izpolnili visoke pogoje za prijavo in dobili priložnost, da naše dolgoletno delo slišijo tudi svetovno priznani glasbeni ustvarjalci. Iz ZDA smo v času, ko je potekalo glasovanje, dobili lepo število sporočil članov akademije grammy, ki so nam poslali svoje čestitke in pohvale za naša prijavljena dela. Nagrade grammy so gotovo prav zaradi načina glasovanja in posameznikov, ki sestavljajo akademijo grammy posebne in stati ob boku največjim glasbenim ustvarjalcem sodobnega časa je za nas veliko priznanje,« so iz skupine sporočili v izjavi za javnost

Jay-Z nominiran v vseh treh glavnih kategorijah

60. podelitev grammyjev bo 28. januarja prihodnje leto potekala v newyorški dvorani Madison Square Garden. Jay-Z je v igri za nagrado v vseh treh glavnih kategorijah, to je album leta (4:44), skladba leta (The Story of O.J.) in pesem leta (4:44). Nominacije v omenjenih kategorijah je dobil tudi Bruno Mars in sicer za album leta (24K Magic), skladbo leta (That's What I Like) in pesem leta (That's What I Like).

Kendrick Lamar je prejel nominacije za album leta (Damn), ki je nominiran tudi v kategoriji najboljšega albuma leta ter skladbo leta (Humble). V boju za najboljši rap album leta je tudi Jay-Z (4:44).

V boj za album leta se podajajo tudi Childish Gambino (Awaken, My Love), ki je dobil skupaj pet nominacij in Lorde (Melodrama), v tekmi za skladbo leta pa so poleg Jay-Z, Lamarja in Marsa še Gambino (Redbone) ter Louis Fonsi & Daddy Yankee z Justinom Bieberjem (Despacito).

Justin Bieber, metallica, Queens of the Stone Age

V kategoriji najboljših pesmi leta se za grammyja potegujejo tudi pisci pesmi Despacito Ramon Ayala, Justin Bieber, Jason Poo Bear Boyd, Erika Ender, Luis Fonsi in Marty James Garton, za 4:44 sta nominirana Shawn Carter in Dion Wilson, za That's What I Like so nominirani Christopher Brody Brown, James Fauntleroy, Philip Lawrence, Bruno Mars, Ray Charles McCullough II, Jeremy Reeves, Ray Romulus in Jonathan Yip.

Nominaciji so prejeli tudi Benny Blanco, Mikkel Storleer Eriksen, Tor Erik Hermansen, Julia Michaels in Justin Drew Tranter za pesem Issues (Julia Michaels) ter Alessia Caracciolo, Sir Robert Bryson Hall II, Arjun Ivatury in Khalid Robinson za pesem 1-800-273-8255 (Logic Featuring Alessia Cara & Khalid).

Grammyja za najboljšega umetnika/umetnico leta lahko dobijo Alessia Cara, Khalid Lil Uzi Vert, Julia Michaels ali SZA, v tekmi za najboljši rock album so Queens of the Stone Age (Villains), Metallica (Hardwired... to Self-Destruct), The War on Drugs (A Deeper Understanding), Mastodon (Emperor of Sand) ter Nothing More (The Stories We Tell Ourselves).