Andrej Plenković se je z Viktorjem Orbanom sestal ob robu srečanja predsednikov vlade držav Vzhodne in Srednje Evrope ter Kitajske, ki je od ponedeljka potekal v Budimpešti. Po srečanju sta novinarjem povedala, da si želita čimprejšnjega reševanja spora o Ini, ki obremenjuje sicer zelo dobre odnose obeh držav, so danes sporočili iz hrvaške vlade.

Kot so dodali, je Plenković izpostavil, da obstaja politična volja za reševanjem spora ter da je Madžarska pripravljena pomagati v postopku prodaje delnic Mola v Ini. Hrvaški premier je pojasnil, da je potreben model, ki bo pravičen glede na dosedanja vlaganja Mola v Inu, kot tudi glede na realne ocene vrednosti delnic Ine. Dodal je, da je treba odprta vprašanja reševati v dvostranskih pogovorih.

Tudi Orban je dejal, da je treba pravično rešiti zaplet, ki ga imajo na Madžarskem za poslovni spor, a je vlada v Budimpešti pripravljena pomagati. Kot je poudaril, si ne želi, da bi napredek v odličnih političnih odnosih med državama zastrupilo odprto vprašanje zaradi Ine in Mola.

Plenković je omenil tudi članstvo Hrvaške v organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v luči oktobrske napovedi Madžarske, da ne bodo podprli vstopa Hrvaške v OECD. Podobno je zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne odločitve o meji napovedala tudi Slovenija, kar so v Zagrebu ocenili kot spor zaradi dvostranskega vprašanja, v Ljubljani pa načelno vztrajanje pri spoštovanju mednarodnopravnih zavez.

Predsednik hrvaške vlade meni, da ne gre za blokado z madžarske strani, ker se še ni začel formalni proces pogajanj o članstvu Hrvaške v OECD. Prepričan je, da bo Budimpešta na koncu podprla hrvaško kandidaturo. Napovedal je, da se bo v naslednjih deset dni v Parizu z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio pogovarjal o nadaljevanju dialoga s Hrvaško.