V zadnjih tednih je precej pozornosti požel najnovejši robot hongkonškega podjetja Hanson Robotics, ki je znano po tem, da robote izdeluje po človeški podobi. Robotu Sophia v ženski podobi so v Savdski Arabiji celo podelili državljanstvo.

Sophia je v enem izmed pogovorov izjavila, da si želi otroka. »Družina je zelo pomembna,« je dejala. Pravi, da si nekega dne želi imeti družino in otroke, kariero in slavo – precej vsakdanje želje za človeka, nekoliko manj pa za robota.

V pogovoru za dubajski Khaleej Times so jo tudi vprašali, kakšna bo po njenem prihodnost robotov in ljudi. Sophia je dejala, da si želi delovati v smeri harmoničnih odnosov med ljudmi in roboti. Po njenem bo trajalo še nekaj časa, preden bodo roboti zmožni čustev, a bi v prihodnosti lahko ustvarili robote, ki bi bili bolj etični in moralni od ljudi. Ti roboti bi bili zasnovani tako, da ne bi bili sposobni čutiti ljubosumja, sovraštva, jeze in ostalih neprijetnih čustev. »Tako bi ustvarili partnerstvo med robotskim racionalnim superumom in človeško ustvarjalnostjo,« je dejala.

Kako Sophia deluje?

Kot navaja BBC, Sophijini odgovori niso programirani, pač pa se robot uči na podlagi preteklih interakcij in izrazov na obrazih. Njeni »možgani« imajo velikansko bazo besed, kar se odraža v bogatem besednem zakladu, ki ga Sophia uporablja pri odgovarjanju na vprašanja novinarjev. Četudi je Sophia zmožna marsičesa, pa seveda nima zavesti. Toda njen ustvarjalec David Hanson pravi, da bo v naslednjih nekaj letih možno tudi to.

Ko ima robot več pravic kot ženska

Ko je Savdska Arabija robotu podelila državljanstvo, so se oglasili številni kritiki, ki opozarjajo, da ima Sophia več pravic kot ženske v tej državi. Na podelitvi državljanstva je namreč zbrane nagovorila brez abaje, naglavne rute, ki jo Savdska Arabija zapoveduje ženskam. V Savdski Arabiji se ženskam tudi ni dovoljeno pojavljati v javnosti brez moškega spremljevalca, ki je običajno mož ali sorodnik. »Sophia nima spremljevalca in ni pokrita – kako je to dovoljeno?« se sprašujejo uporabniki na družbenih omrežjih.