Zveza UEG bo v soboto dobila novega predsednika, saj Francoz Georges Guelzec – predsednik UEG je od leta 2009 – ne kandidira. Edina kandidata sta nekdanji generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Kolar, ki je septembra postal direktor Športne loterije, ter Azerbajdžanec Farid Gajibov.

Oba sta že dlje časa vpeta v gimnastiko. Kolar je bil dolga leta trener enega najboljših slovenskih telovadcev v zgodovini Mitje Petkovška, dejaven je bil tudi pri Gimnastični zvezi Slovenije, med drugim je bil generalni sekretar, kjer pa se je v zadnjih letih nekoliko umaknil. Kolarjev protikandidat je Gajibov, sicer generalni sekretar azerbajdžanske gimnastične zveze in eden od podpredsednikov evropske zveze UEG.

Kolar je lani kandidiral za člana izvršnega odbora Mednarodne gimnastične zveze FIG, a mu na volitvah ni uspelo, po tem pa je, kot sam pravi, dobil pobudo številnih predstavnikov evropskih nacionalnih zvez. Po štirih mesecih razmišljanja in pogovorov se je odločil, da bo kandidiral za prvega moža evropske gimnastike. Slovenski športni funkcionar meni, da gimnastika potrebuje spremembe, ki jih sam lahko vpelje, zato je tudi padla odločitev, da poskusi s predsedniško kandidaturo.

Kolar: »Gimnastika je med tremi najbolj gledanimi športi olimpijskih iger«

»Temeljni sta spremembi tako navznoter v gimnastiki kot tudi navzven. Treba je postaviti globalni sistem tekmovanj, ki bo potekal vertikalno in bo upošteval tako olimpijske principe in kvalifikacije za tekmovanja, obenem pa tudi marketinški potencial. Slednje je možno zelo dobro pripraviti kot temelj za medijsko pokrivanje, s tem pa se lažje pride do sponzorjev in materialnih osnov za razvoj,« pravi Kolar.

Kolar je prav tako izpostavil, kaj pogreša v gimnastiki: »Televizijski prenosi so tisto, s čimer se bomo morali veliko ukvarjati v prihodnje, toda najprej moramo zagotoviti ustrezne tekmovalne sisteme, ki bodo vidni v javnosti, od svetovnih in celinskih prvenstev do svetovnega pokala. S tem bi prišli do vpliva, prepoznavnosti in vidnosti. Gimnastika ni nezanimiva za ljudi, drugače ne bi bila med tremi najbolj gledanimi športi na olimpijskih igrah.«