Šestnajst let je Francija čakala na osvojitev ekipnega naslova svetovnega teniškega prvaka. Lovorike v Davisovem pokalu si je želela za vsako ceno. Trije porazi v finalu, leta 2002, 2010 in 2014, so pustili posledice. Tokrat so šli Francozi pod taktirko nekdanjega odličnega igralca Yannicka Noaha korak dlje. V fantastičnem vzdušju so v Lillu dvignili pokal, potem ko so z najtesnejšim izidom s 3:2 premagali Belgijo.

Uresničile so se napovedi, da bo odločala igra dvojic. David Goffin je upravičil sloves najboljšega posameznika finala ter prepričljivo dobil dva posamična dvoboja. Več Belgija ni zmogla. Steve Darcis, 77. igralec sveta, se je izkazal za premalo kakovostnega igralca, da bi lahko ogrozil motivirane Francoze, z Jo-Wilfriedom Tsongajem in Lucasom Pouillem na čelu. Tretji belgijski poraz je bil neizogiben, deseta zmaga Francozov v 18. finalu zaslužena.

»Ko je Jo-Wilfried izgubil dvoboj in sem moral odigrati odločilno tekmo, sem imel polno glavo razno raznih misli. Občutki so bili posebni, težko jih opišem. Bil sem v transu. Ves čas sem si le govoril, naj igram svojo igro. Uspelo mi je in sem ponosen,« je po zmagi v odločilnem dvoboju proti Stevu Darcisu povedal Lucas Pouille. »Za nami je prekrasna pustolovščina. Zavedali smo se odgovornosti pred domačo javnostjo. Ni nam bilo lahko, a smo zdržali. Ponosen sem na igralce. Vsi so pokazali vse, kar znajo,« je ponosen Yannick Noah.

Najboljši slovenski teniški igralec Blaž Kavčič v zadnjih tednih na svetovni lestvici niha okoli stotega mesta. Nastopa na turnirjih nižjega ranga, na katerih se je znova prebil med najboljšo stoterico, natančneje na 97. mesto. Blaž Rola je 206. Med Slovenkami je v minulem tednu največ pridobila Dalila Jakupović. Z uvrstitvijo v finale turnirja svetovnega izziva v Mumbaju, v katerem je z 2:6, 3:6 izgubila proti Belorusinji Arini Sabalenko, je Dalila Jakupović na lestvici napredovala kar za 66 mest in je sedaj 186. igralka sveta. Najvišje uvrščena Slovenka je na 101. mestu Polona Hercog, Tamara Zidanšek pa je 133. Na vrhu sta Španec Rafael Nadal in Romunka Simona Halep, Avstrijec Dominic Thiem, ki je konec tedna s svojim klubom igral prijateljski nogometni dvoboj na Brdu pri Kranju, ostaja peti igralec sveta.

V dneh, ko je svetovna javnost dnevno preplavljena z novimi spolnimi nadlegovanji, je teniški svet spomnila na nezavidljivo preteklost Jelena Dokić. Avstralka srbskega rodu bo na začetku prihodnjega leta izdala knjigo z naslovom Nezlomljiva, v kateri govori o številnih podrobnostih družinskega življenja. Jelena Dokić je svoje največje uspehe dosegla kot najstnica na prelomu tisočletja, ko je premagala tedanjo številko ena svetovnega tenisa Martino Hingis ter se leta 2002 na lestvici prebila na četrto mesto. V knjigi bo razkrila podrobnosti o tem, kako jo je oče Damir Dokić privezoval z usnjenim pasom ter ji povzročal podplutbe in krvavitve. In še čem.