Na Policijski upravi Maribor so za dogodek izvedeli šele v soboto zgodaj popoldne, ko so bili obveščeni, da so štirje neznanci malo pred 5. uro pretepli 41-letnega Mariborčana, ki mu je uspelo pobegniti v park, od koder je opazoval neznance, ki so vstopili v njegov bivalni kontejner.

Po odhodu napadalcev se je oškodovanec vrnil do kontejnerja, kjer je ugotovil, da so mu ukradli ključe kontejnerja in 100 evrov gotovine, ki jih je imel v nahrbtniku, so že v soboto pojasnili na PU Maribor in dodali, da zbirajo obvestila o ropu.

Kot je napadeni povedal za Večer, je okoli 5. ure počival v kontejnerju, ki si ga je uredil v bivanjski prostor, a naj bi ga prebudilo glasno vzklikanje fašističnih parol, trkanje in pozivi: »Panker, pridi ven, če si upaš.«

Ko je odprl vrata, naj bi pred njim stal mladi dvometrski vsiljivec v družbi še štirih pajdašev, ki mu je pokazal vtetovirani neonacistični simbol, smrtno glavo, nato pa prestopil prag kontejnerja in ga napadel. Preostali štirje so opazovali od zunaj, napadeni pa po pisanju Večera sumi, da so napad nanj celo posneli.

V Pekarni napad označili za neonacističnega

Na mariborski policiji so danes pojasnili, da je kriminalistična preiskava primera šele na začetku in je zato nemogoče narediti kakršnekoli zaključke. Po njihovem mnenju je v tej fazi jasno zgolj to, da so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje ropa, ali je bilo storjeno še kakšno kaznivo dejanje, pa bo pokazala preiskav.

V Kulturnem centru Pekarna so danes najostreje obsodili sobotni napad, ki so ga označili za neonacističnega in iz sovraštva na člana njihove skupnosti. Ob tem so sporočili, da pri njih ni prostora za neonaciste in fašiste. Kot so zapisali, je napad, ki ga je zgodaj zjutraj zakrivila skupina petih moških, očiten dokaz strahopetnosti in obupanosti posameznikov, ki so produkt družbenoekonomskega sistema, v katerem živimo.