Skoraj polovica plemenske populacije rumenookih pingvinov, ki veljajo za najbolj ogroženo vrsto pingvinov, je v delu Nove Zelandije že izginila. Različne organizacije, ki si prizadevajo za ohranitev vrste, menijo, da je krivec za njihovo izumrtje komercialni ribolov.

»V nasprotju s prejšnjimi leti, ko so bolezni in visoke temperature povzročile smrtne žrtve na kopnem, so letos ptice izginile na morju,« je pojasnil Kevin Hague, vodja organizacije Forest & Bird.

V Novi Zelandiji populacija pingvinov najnižja v zadnjih 27 letih

Ker na otoku ni drugih plenilcev, sklepajo, da so se pingvini ujeli v velike ribiške mreže ribičev in se v njih utopili. Le tri odstotke komercialnih ribičev je namreč pod nadzorom neodvisnih opazovalcev, ki spremljajo smrti zaradi nenačrtovanih ulovov.

Lani so na otoku Whenua Hou zabeležili 24 gnezd rumenookih pingvinov, letos pa le še 14. V divjini jih danes biva le še med 1600 in 1800, še v letu 2002 pa jih je bilo 7000. V celotni Novi Zelandiji je populacija pingvinov tudi sicer najnižja v zadnjih 27 letih, zato strokovnjake izredno skrbi, da se hitro približujemo izumrtju celotne vrste, ki je že danes najredkejša.