Olimpija in Maribor sta po sedemnajstem krogu v prvi slovenski nogometni ligi znova točkovno izenačena, a so zeleno-beli v prednosti zaradi boljše razlike v zadetkih. Ljubljančani so izkoristili spodrsljaj državnih prvakov, ki so klonili v Celju. Tekmeca se bosta v sredo pomerila na povratni tekmi četrtfinala pokala v Ljudskem vrtu, do konca jesenskega dela prvenstva sta ostala še dva kroga.

Premalo (sreče) in prvi poraz

Serije je konec tudi za Maribor. Prvi poraz, po katerem pa so vijoličasti lahko, če že, bolj jezni nase kot na grofe. Prvaki so imeli vse, celo tisto, česar na tekmah, ki so jih letos na koncu obrnili, niso imeli. Natanko tisto, kar je uspelo moštvu Dušana Kosiča. Marcos Tavares je naposled le ujel Štefana Škaperja s 130. zadetkom, a pretiranega veselja ni bilo.

Kosič je v Celju našel rešitev tako za Maribor kot Olimpijo. Proti dvojcu še ni poražen, zdaj je z izjemno organizacijo in razpoloženim Metodom Jurharjem prvi premagal še vijoličaste in osvojil četrto ligaško zmago zapored. »Poskušamo biti agresivni. Imeli smo tudi nekaj športne sreče, preživeli smo težke trenutke, izkoristili svoje priložnosti in – zmaga,« je dejal Dušan Kosič. Ko je Maribor v navalih tuhtal, kako zabiti, ga je prejel. Obakrat. Priložnost sta izkoristila aktivni Rudi Požeg Vancaš, ki je odbitek silovito pospravil v mrežo, na koncu pa je po borbi Juiceja Lupete podobno uspelo še Bianu Paulu Šauperlu.

Darko Milanič se je odločil za romb, v katerem je imel Dare Vršič več prostora bliže golu, a Maribor ni našel razpoloženega strelca. »Neverjetno. To je ena izmed tistih tekem, ko fantom nimam očitati drugega kot to, da niso zadeli večkrat od tekmecev. Z našimi zamislimi smo jih onemogočili, a je nogomet, žal, nepredvidljiv. Manjkal je naš gol, da bi se vse obrnilo v pravo smer.«

Na koncu je Tavares z enajstmetrovko znižal rezultat in izenačil Škaperjev rekord. »Nobenih posledic ne bo. Ne bi rekel, če bi izgubili in prikazali slabo igro. Včasih si boljši in pač ne zmagaš,« je videnje mariborske slačilnice ponazoril Gregor Bajde.

Kronaveter prekinil mučenje

Olimpija se je po porazu v Mariboru vrnila na zmagovito pot, a se je mučila proti Krškemu. Za tri točke je zadostoval zadetek Roka Kronavetra, ki je v prvem polčasu z roba kazenskega prostora natančno meril v desni kot posavskih vrat in zadel prvič po letu dni. Kronaveter je po sporu z navijači in poškodbi prvič zaigral v začetni postavi. Ljubljančani so imeli veliko premoč (streli 19:2), a so kar tekmovali v številu zapravljenih priložnosti. Nathan Oduwa ni zadel niti s petih metrov, neambiciozno Krško pa niti enkrat ni ogrozilo ljubljanskega gola. »Na koncu smo malo trpeli, saj nam ni uspelo zabiti drugega gola. Zadovoljen sem. Videl sem dobro tekmo, na trenutke celo odlično. Pomembna je zgolj zmaga, igralci so uresničili načrt pred tekmo. Kronaveter je preveč pomemben, da bi se mu odrekli. Vesel sem, da se je vrnil igralec z idejo in odločil. Z njegovo vrnitvijo je Olimpija ogromno dobila,« je komentiral domači trener Igor Bišćan. Trener Krškega Stipe Balajić je presenetil s prvim delom izjave, da so Posavci »dočakali svoje priložnosti, a jih nismo izkoristili«. Dalmatinec je pristavil, da je Krškemu manjkalo več poguma v napadu.

Sodnik Ponis dvignil prah v Kranju

V primorskem derbiju so Ankarančani v zaključku tekme z igralcem manj osvojili točko proti Gorici. »Zasuk ni bil čudežen, saj smo verjeli vase. Izkoristili smo psihološki trenutek,« je dejal igralec Ankarana Tim Vodeb, njegov trener Vlado Badžim pa pričakuje, da se bodo spomladi uredile tudi razmere v klubu. Domžale so se mučile v Kranju, kjer so po golu Marka Alvirja komaj ugnale Triglav. Gorenjci so že v prvem polčasu ostali z desetimi igralci, ko je veliko prahu dvignila odločitev sodnika Roberta Ponisa, ki je po prerivanju z Juretom Balkovcem izključil Alena Krcića. »S Krcićem sva se prerivala. Tudi sam sem ga odrinil, kar je bil razlog, da sem prejel rumeni karton, a me je v tem času štirikrat boksnil v predel reber, kar se na ponovljenem posnetku zaradi perspektive kamere ne vidi,« je za klubsko spletno stran pojasnil eden najboljših domžalskih nogometašev Jure Balkovec. Rudar je sinoči z 2:0 ugnal Aluminij. V Kidričevem je obakrat zadel drugi strelec lige John Mary.