Po izjemni seriji kar 16 zaporednih zmag na uradnih tekmah je za slovensko košarkarsko reprezentanco prišel tudi poraz. Na drugi kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo je bila v Burgosu boljša Španija. Izbrana vrsta Rada Trifunovića je prikazala preslabo igro v obrambi, ob tem pa je selektor v ključnih trenutkih namenil preveč igralnega časa igralcem s klopi, ki takšnim tekmam niso dorasli. Kvalifikacije za svetovno prvenstvo se bodo nadaljevale v februarju. 23. bo Slovenija gostovala pri Črni gori, 26. pa Belorusiji.

V dvorani Coliseum v Burgusu so sinoči povsem prevladovali španski navijači, a izbrana vrsta selektorja Rada Trifunovića povsem brez podpornikov kljub vsemu ni bila. Jurij Macura, ki je bil na seznamu, a mu Baskonia sodelovanja ni dovolila, si je obračun ogledal v živo, na tribunah pa bi moral biti tudi Luka Dončić, ki mu jo je zagodla gneča na avtocesti. Da bo tokratni obračun povsem drugačen kot tisti proti Belorusiji, je pokazal že uvod, v katerem so Španci prevzeli pobudo. Hitro je bilo jasno, da bo največ preglavic Sloveniji povzročal organizator igre Joaquim Colom, ki sicer uspešno nastopa za ruski Kazan. Ob njem je izstopal še izkušeni Fran Vazquez, ki je imel zahtevnega tekmeca v slovenskem kapetanu Gašperju Vidmarju. Slovenska igra je v prvi četrtini v večji meri slonela tako v obrambi kot v napadu ravno na njem, v drugi pa se je razigral še Klemen Prepelič. A le dva posameznika nista bila dovolj, da bi Trifunovićevi možje diktirali tempo na parketu. Še posebno ne, ker so imeli znova precej težav z napadalnim skokom nasprotnika. Španija je v prvem polčasu prišla do devetih, vsak pa je slovenskega selektorja bolj jezil.

Med glavnim odmorom je Trifunović temu gotovo namenil poseben poudarek, hkrati je bilo jasno, da morajo slovenski košarkarji nemudoma dobro kreniti v drugi polčas, da se ne bi nasprotnik odlepil. To jim je uspelo, ob tem se je v napadu razigral še Vlatko Čančar, a je še vedno pešala igral v obrambi. Španci so tako vnovič prihajali do drugih priložnosti za dosego koša, še naprej pa je nerešljivo uganko predstavljal Colom, ki je ob točkah skrbel tudi za asistence, s katerimi je razigral soigralce. Slovenija je sicer ves čas tesno sledila gostiteljem, kar jih je ob koncu tretje četrtine že kar nekoliko jezilo, zato je bila igra vse bolj groba. Ob tem se je povsem izgubila še kakovostno slaba sodniška trojica, v vsej zmedi pa so boljšo potegnili Španci, ki so v zadnjih deset minut vstopili z osmimi točkami naskoka. Ko se je tekma lomila, je Trifunović nerazumljivo dolgo držal na klopi Prepeliča, Blažiča in Čančarja. Ob njihovem vstopu je zaostanek znašal že 13, kar Sloveniji v dobrih osmih minutah ni uspelo več izničiti.

»Obramba je bila v prvem polčasu zares slaba. Poudarjali smo, da ima tudi ta reprezentanca Španije določeno kakovost, kar je tudi pokazala. Med polčasom smo se dogovorili, da bomo precej bolj agresivni, a ste videli, da je sodniška trojica v trenutkih, ko jim ni šel met od daleč, piskala vsako malenkost in jih pošiljala na črto za proste mete. Vsekakor to ne sme biti izgovor za naš poraz, ki niti približno ni usoden. Tudi razlika je znosna in jo lahko na povratnem obračunu v Stožicah izničimo,« je po tekmi povedal Klemen Prepelič, ki je bil s 27 točkami najboljši strelec Slovenije.

Drugi izid v kvalifikacijski skupini A: Belorusija – Črna gora 67:91 (16:24, 31:55, 49:69, Ljutić 18; Radović 19), vrstni red: Španija 2-0, Slovenija in Črna gora 1-1, Belorusija 0-2.