Jernej Damjan sploh ni bil predviden, da bi nastopil v Ruki pri Kuusamu. Selektor Goran Janus je načrtoval, da bo Timija Zajca zamenjal Domen Prevc, ki pa je za raven svetovnega pokala še vedno v preslabi formi, za nameček pa je še zbolel. Janus je tako pooblastil trenerja reprezentance B Igorja Medveda, da na podlagi treninga v Kranju določi sedmega potnika na sever Finske, in izbral Damjana. Zmaga 34-letnega Ljubljančana, ki je član reprezentance B, je še toliko večja senzacija, saj si je po lanski sezoni vzel zelo dolg premor. Spomladi je z družino mesec preživel na Tajskem, za katero pravi, da je njihov drugi dom. Poleti, ko je veliko časa posvetil hčerki Niki in ženi Tayi, sploh ni tekmoval, ampak je treniral v klubu SSK Sam Ihan in z reprezentanco B pod vodstvom Medveda. Šele pozno jeseni je bil tudi na skupnih pripravah reprezentance v Planici, Oberstdorfu in Kranju.

»Ker nisem več mladenič, je treba biti pozoren na regeneracijo. Zaradi težav s poškodbami sem si vzel čas zase. Pomembna je svežina, da grem z veseljem na skakalnico, da sem lačen skokov in nisem vsega naveličan,« je skrivnost uspeha pojasnil Jernej Damjan, ki je v Ruki vse dni skakal čez oznako 130 metrov. Po Saporu 2014 je dosegel drugo zmago v karieri. Izbojeval jo je v izenačeni bitki, saj je bila po prvi seriji, po kateri je vodil, prva deseterica nagnetena v razliki 9,5 točke. Čeprav so ga tekmeci izzivali z dolgimi skoki, je vzdržal pritisk.

»Med čakanjem na finalni skok sem bil nervozen, a so me pomirili posnetki hčerke Nike, ki mi jih je poslala žena. Vseeno sem bil malo živčen, saj je vedno lažje napadati kot braniti zmago. Poskušal sem se čim bolj sprostiti in uživati v skoku. Ko sem pristal blizu zelene črte, sem le upal, da je skok dovolj dolg za zmago. Prvega mesta seveda nisem pričakoval, vedel pa sem, da skačem zelo solidno,« je pripovedoval Jernej Damjan, ki so ga v izteku pričakali soborci iz reprezentance in dvignili na ramena. Pravi, da bo šel iz tekme v tekmo in poskušal uživati vsak trenutek posebej, in malo je že pomislil na olimpijske igre v Pjongčangu. Točke so osvojili še Anže Semenič za 17., Peter Prevc za 23. in Tilen Bartol za 29. mesto.

Ob zmagi in še treh tekmovalcih med najboljšimi 30 se je vidno oddahnil tudi Goran Janus, saj je bil pod hudim pritiskom po polomu v Visli. »Videl sem veliko skokov Damjana. Dva, ki ju je pokazal na tekmi, sta bila med najboljšimi v njegovi karieri. Podobna sta bila tistim ob njegovi zmagi v Saporu. Zmaga je tudi zame presenečenje, a zaslužena glede na vrhunsko predstavo,« je bil zadovoljen selektor Goran Janus, ki upa, da bo dosežek sprostil ekipo. Janus je ocenil še nastop preostalega dela reprezentance: »Semenič je naredil dva lepa skoka. Prevc je imel težave s točnostjo odskoka, saj ga je obakrat zamudil, potem ko je imel v poskusni seriji s 136 metri četrti dosežek. V zgoščeni konkurenci odločajo malenkosti, skakalnica v Ruki pa ne dovoljuje napak. Bartol je v finalu kar z mize padel.« Slovenska reprezentanca se bo domov vrnila drevi in že v sredo odpotovala na naslednjo tekmo v Nižnji Tagil v Rusiji. Doma bo ostal Jurij Tepeš, v ekipo se vrača Timi Zajc.

Potem ko je Ljubo Jasnič, predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo, napovedal, da bo ukrepal, če v Ruki ne bo rezultatskega preboja, se je danes vidno oddahnil. »Z Janusom se bom vseeno pogovoril, a zgolj zato, da vidim, kako jim lahko še pomagamo, da bo v sezoni še več zmag in bodo fantje v vrhunski formi na vrhuncih sezone. Zdaj mnogi udrihajo po Kranjcu in Tepešu, a oba nujno potrebujemo za svetovno prvenstvo v poletih sredi januarja,« je pojasnil Jasnič.