Parkirišče za ljutomerskim hotelom, ki ga slaba štiri leta od družbe Sava Turizem najema družba Sastela, katere lastnik je Andrej Vidonja, je bilo danes zgodaj zjutraj videti kot prizorišče po kakšnem terorističnem napadu. Iz hladilnih agregatov do tal požganih kombijev se je še kadilo, iz prikolice, polne kremastega peciva, ki ga vrhunski slaščičar Marsel Šalamon s svojo ekipo peče v prostorih ljutomerskega hotela, ki ga vodi, je vel vonj po zažgani plastiki, okoli tretjega predmeta v osrčju dogodka – še ene kamionske prikolice – pa so se gnetli številni kriminalisti.

Nedvomno je šlo za požig

Bombni tehniki iz specialne enote generalne policijske uprave so pozno popoldne o sumljivem predmetu iz nezgorela kamionskega zabojnika povedali, da ni več nevaren, a ravno ta predmet je pokazal, da so se Šalamona lotili profesionalci. Vir iz policijskih vrst nam je pojasnil, da je bil današnji požar za ljutomerskim hotelom brez kančka dvoma podtaknjen, vozila pa so zagorela s pomočjo doma narejenih zažigalnih sredstev – molotovk. Oba kombija in tovorni prikolici, vsi polni peciva, so bili politi z vnetljivo snovjo.

Policija, ki je na kraju dogodka doslej odkrila za okoli 70 tisočakov škode, še zbira obvestila, a vodstvo murskosoboške policijske uprave je že dognalo, da gredo »v smer suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, storjene s požigom«.

Z viri blizu policije smo govorili tudi o morebitnih storilcih: »Na delu so bili profesionalci, o morebitnem avtorju zadeve še ne moremo govoriti. Indici seveda so.«

V sporu z znanim odvetnikom

Med potencialnimi osumljenimi za organizacijo požiga je po naših informacijah tudi mariborski odvetnik Daniel Planinšec, ki je ravno prejšnji teden izgubil eno od tožb, ki jih je sprožil proti Šalamonu. Spomnimo, Daniel Planinšec je bil nekoč in za kratek čas Šalamonov poslovni partner. S Planinšcem sta poleti 2012 začela poslovno sodelovati. Šalamon se je namreč takrat zaradi tega, ker mu Hypo banka kljub predhodni odobritvi ni izplačala dvomilijonskega kredita, vrniti pa je moral za 1,9 milijona evrov nepovratnih sredstev, znašel pred stečajem in Planinšec mu je v zameno za 30-odstotno lastništvo družbe Rogljiček ponudil pomoč. Že naslednje leto sta se razšla. Planinšec je iz družbe Rogljiček, kjer se je dokopal do večinskega lastništva, izrinil Šalamona, Planinščeva žena in sin pa sta kot prokuristka in direktor prevzela vajeti družbe.

Nekdanja partnerja sta nato sodelovanje zamenjala za obiskovanja sodišč, saj sta drug proti drugemu vložila vrsto tožb. Ker je Šalamon iz Rogljičkove stečajne mase lani kupil stroje, je moral Prvi Rogljiček, kot so Planinščevi preimenovali družbo, v začetku tega leta zapreti svoja vrata, prav tako so na cesti končali vsi zaposleni. Šalamon je Planinšca leta 2013 prijavil tudi odvetniški zbornici, ki je avgusta lani ugotovila, da je odvetnik »spoznan za odgovornega, izrečena pa mu je bila denarna kazen«.

Z očitkom, da se je znašel med potencialnimi osumljenci, smo danes želeli soočiti tudi Daniela Planinšca, ki pa na naše klice ni odgovarjal.