Do konca jesenskega dela državnega nogometnega prvenstva so še trije krogi. Kakovost tekem v pozni jeseni je zelo padla zaradi očitne utrujenosti ekip, ki so v pogonu od 15. julija, mraza in igrišč, ki na vseh stadionih ne omogočajo kombinatorne igre. Glede na to, v kako dobro formi je trenutno Maribor, je velika verjetnost, da bo na zimski odmor odšel s prednostjo vsaj treh točk, kolikor jih ima trenutno pred Olimpijo.

Maribor bo po današnjem gostovanju v Celju doma igral z Gorico in Aluminijem, medtem ko mora Olimpija še na zahtevno gostovanje k nabrušenim Domžalam in bo gostila Celje. Maribor, ki je odlično telesno pripravljen, si je z evropsko točko v Moskvi še dvignil samozavest. Ne načrtuje le treh zmag v slovenski ligi, ampak tudi izločitev Olimpije v sredo na povratni tekmi četrtfinala slovenskega pokala in uspeh proti Sevilli na zadnji tekmi lige prvakov.

TRIGLAV – DOMŽALE danes ob 13. uri, sodnik: Ponis

Po porazu z Aluminijem je trenutna realnost Triglava deveto mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim klubom iz druge lige. Če želijo Gorenjci postati konkurenčen prvoligaš, bodo morali odpreti blagajno in se pozimi okrepiti z izkušenimi igralci, ki bodo prevzeli odgovornost.

Kranjčani so v tako hudi kadrovski stiski, da v minulem krogu na klopi sploh niso imeli rezervnega vratarja. Jalen Arko je bil operiran, težave s poškodbo pa ima tudi Dino Gromilić. Za nameček so za zadnjo tekmo jeseni na domačem igrišču v Kranju ostali še brez prvega vratarja in kapetana Elvisa Džafića, ki je bil izključen v minulem krogu na derbiju dna lestvice proti Aluminiju, zato je zadnje minute branil napadalec Luka Majcen in prejel dva gola.

Kot vse kaže, bo v gol stopil mladinec Luka Čadež, ki je tri tekme prve lige že spremljal s klopi. Domžalčani so znova ujeli zmagoviti ritem. Nekateri igralci so še dodatno motivirani za finiš treh tekem jeseni, saj upajo, da se bodo z dobrimi predstavami že pozimi prodali v tuje klube. Najbolj vroč je levi bočni branilec Jure Balkovec, ki bi v tujino odšel že poleti, če si slovenski pokalni prvaki ne bi priigrali evropske tekme z Marseillom v četrtem krogu kvalifikacij za ligo Evropa.

Verjetni postavi – Triglav: Čadež, Arh Česen, Suljević, Zec, Kuhar, Vujčić, Krcić, Robnik, Tijanić, Poplatnik, Podlogar.

Domžale: Mulalić, Klemenčič, Alvir, Širok, Bizjak, Ibraimi, Vetrih, Melnjak, Balkovec, Franjić, Husmani. Naš namig: 2.

GORICA – ANKARAN danes ob 15. uri, sodnik: Obrenović

Edini jesenski primorski derbi, ki bo tudi odigran na Primorskem, je za Goričane ena zadnjih (jesenskih) priložnosti, da ostanejo v konkurenci za tretje mesto. Popotnica ni najboljša, saj imajo za seboj dva poraza brez doseženega zadetka oziroma s kar petimi prejetimi, medtem ko je Ankaran namučil tako Olimpijo kot Celje. Svojo nepredvidljivost utegne prej ali slej obrniti tudi sebi v prid in ena od priložnosti, da preseneti, je najbližje gostovanje. V Športnem parku so v preteklosti večkrat igrali prijateljske tekme pred polsezonami, tokrat bodo morali prvič pokazati tekmovalni obraz. Morda Ankarančani prihajajo dodatno ohrabreni ob dejstvu, da je nazadnje tu presenetil sosed na lestvici, kranjski Triglav, ki je znal počakati na svoje priložnosti. In pričakovati je, da se bodo derbija lotili s podobno taktiko, da bodo počakali gostitelje, ki bodo morali v želji, da bi prekinili neugoden niz, prvi razkriti vse karte. Trener Gorice Miran Srebrnič je z neprijetnim bremenom treh porazov na zadnjih štirih tekmah in pred dejstvom, da mora zmagati, medtem ko je za njegovega stanovskega kolega Vlada Badžima to še ena od tekem, na kateri lahko veliko več pridobi, kot izgubi.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Škarabot, Celcer, Kavčič, Gregorič, Grudina, Humar, Kapić, Žigon, Marinič, Osuji, Nwabueze.

Ankaran Hrvatini: Bužan, Pahor, Burkić, Karamatić, Mate, Klapan, Delgado, Nkama, Meledje, Mihailović, Cerovec. Naš namig: 0

CELJE – MARIBOR danes ob 20.20, sodnik: Balažič

Pred zadnjim gostovanjem v sezoni se Darko Milanič zaveda, kako posebni so štajerski derbiji. »Znajo biti zelo enostavni ali pa zelo zapleteni. Upam, da si bomo od prve minute naredili lahko tekmo,« pravi Darko Milanič. Tudi zato, ker so Celjani letos iz Maribora že odnesli točko (0:0). »Pri novem trenerju se je strategija spremenila. Želijo biti drugačni kot do zdaj, kar smo čutili tudi v Ljudskem vrtu. Če se dobro spomnim, smo dominirali v drugem polčasu, kar pomeni, da ritma niso zdržali. V tem trenutku je drugače, bolje razumejo želje trenerja,« se je po remiju v Moskvi hitro obrnil mariborski strateg in včeraj zjutraj predstavil videoanalizo pod Dušanom Kosičem uspešnejšega Celja. Bolj kot fizična kondicija se zdaj, pravi Milanič, ki ne bo mogel računati na Marwana Kabho, pokaže osebna motivacija: »Ne smemo pozabiti, da mora biti retorika, uspešna na zadnjih dveh tekmah, v prvem planu: močni smo kot skupina.« Celjani so s tremi zaporednimi zmagami (Ankaran, Rudar, Triglav) sestavili niz, vreden sredine lestvice. Nocoj bodo ugotavljali, ali znajo še naprej jemati točke Mariboru in Olimpiji. Kosič pravi, da dodatne motivacije ne bodo potrebovali, kar z željo po dobrem obisku poudarja tudi Dejan Kelhar: »Gledalcev ne bo manjkalo, saj gre za atraktivnega nasprotnika. Tribune bodo dobro zasedene.«

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Travner, Kelhar, Džinić, Brecl, Cvek, Žinko, Križan, Dangubić, Šušnjara, Lupeta.

Maribor: Handanović, Milec, Šuler, Billong, Viler, Vrhovec, Pihler, Bohar, Vršič, Kramarič, Tavares. Naš namig: 0

OLIMPIJA – KRŠKO jutri ob 16.50, sodnik: Kajtazović

Nogometaši Olimpije komaj čakajo, da se tekma začne, potem ko so potrebovali dva dneva, da so preboleli poraz v Ljudskem vrtu, in so bili nekaj dni čustveno prazni ter razočarani. Priznali so, da so v Mariboru igrali slabo in so bili daleč od ravni, ki jo pričakujejo navijači Olimpije. »Prepričan sem, da bo naša reakcija prava in se bomo vrnili na pot zmagovanja,« je optimist trener Olimpije Igor Bišćan, ki igralce posebej opozarja, da jih ne sme zavesti negativna serija štirih zaporednih porazov Krškega. Bišćan je napovedal, da bo tekmo začel kreativni vezist Rok Kronaveter, ki je povsem okreval po poškodbi. To pomeni, da se bo na klop verjetno usedel Portugalec Ricardo Alves, ki je bil gonila sila Olimpije v prvem delu sezone. Forma Alvesa je padla, slabše predstave pa so se začele, ko se mu ni uspelo dogovoriti za podaljšanje pogodbe z Olimpijo in so se v javnosti pojavile govorice, kateri tuji klubi se zanimajo zanj. Abass Issah ima kronične težave z ramo, a bo nared za tekmo. Krško je bilo po sedmih krogih prvi zasledovalec Olimpije in Maribora, na naslednjih devetih tekmah pa je zmagalo le enkrat. Na zadnji v Domžalah sploh niso streljali v okvir gola, a vodstvo kluba pravi, da so z delom trenerja Stipeta Balajića zadovoljni. Kriza Krškega se je začela, ko je novi predsednik kluba postal Zoran Omerzu, švicarski investitor pa je nastavil novega športnega direktorja Predraga Đorđevića.

Verjetni postavi – Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Bajrić, Štiglec, Tomić, Čanađija, Savić, Kronaveter, Kapun, Issah. Krško: Zalokar, Gorenc, Krajcer, Mujan, Dušak, Gajić, Šturm, Kovačič, Balić, Batrović, Škrbić. Naš namig: 1.

ALUMINIJ – RUDAR jutri ob 18.45, sodnik: Žnidaršič

Aluminij želi povezati dve zmagi zapored, Rudar se bo skušal utrditi na tretjem mestu na lestvici. Kidričani po zmagi v Kranju v boju za obstanek lažje dihajo, v odlični formi je predvsem Žiga Škoflek. Rudar s tretjim mestom potrjuje kakovost zasedbe, ki je kombinacija mladosti in izkušenj. Od taktičnih prijemov trenerja Marijana Pušnika je odvisno, ali bo Rudar utrdil sloves prvega zasledovalca vodilnega dvojca.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, Jurčević, Martinović, Muminović, Jakšić, Mesec, Petrovič, Škoflek, Vrbanec, I. Mensah, Nunić. Rudar: Pridigar, Pišek, Vuklišević, Tomašvić, Pušaver, Antonov, Črnčič, Bijol, Trifković, Bolha, Mary. Naš namig: 0.