»Najbolj sem zadovoljna, da je pripravljenost na visokem nivoju in grem optimistično na naslednje tekme. Smuči v četrtfinalu so bile žal prepočasne. Take napake se nam ne bi smele dogajati. Razočarana sem, ampak zdaj gledam že naprej proti Lillehammerju, najprej pa domov na torto,« je Katja Višnar mešanih vtisov zapuščala prizorišče uvodne tekme 37. sezone svetovnega pokala.

Že uvodna tekma od sicer treh v Ruki je bila ena najbolj turbulentnih v zadnjem obdobju. Ob značilnem rahlem sneženju in vetru je že v kvalifikacijah prišlo do senzacij. Katja Višnar se je s četrtim časom prebila med trideseterico najboljših, kamor se je zrinilo kar devet Švedinj in zgolj dve Norvežanki. Med velikimi poraženkami dneva so bile Marit Bjoergen, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng in Ingvild Oestberg, ki so v pretekli sezoni zmagale 16 od 29 tekem.

Med osmoljenkami jutra sta bili tudi Anamarija Lampič (32. čas) in Alenka Čebašek (52.). »Ne izgovarjam se na smuči. Te so bile v redu,« izgovorov ni iskala Anamarija Lampič, najboljša mlada tekačica pretekle sezone. »Danes ni šlo. Nisem bila prava. Po mojem mnenju sem bila premalo ogreta in to je bila ključna napaka. Deset sekund zaostanka pa je bilo preveč. Sem razočarana. Bila je priložnost za dober rezultat, ampak tak je šport in jutri napadamo naprej,« je hitro obrnila list 22-letna svetlolaska .

Že trideseto uvrstitev med peterico najhitrejših v kvalifikacijah sprinta svetovnega pokala 33-letna Blejka ni zmogla izkoristiti. V četrtfinalu je predvsem zaradi prepočasnih smuči morala priznati premoč Švedinji Hanni Falk, Američanki Sadie Bjoernsen in Rusinji Juliji Belorukovi. Zasnežena smučina ji je preprečila tudi preboj kot srečni poraženki po času. V tolažbo ji je zgolj to, da sta se slednji na zmagovalnem odru pridružili zmagovalki Stini Nilsson. »K sreči nismo imeli težav s smučmi že v kvalifikacijah kot Norvežanke in sem tako vsaj dobila potrditev, da sem na dobri poti. Počutim se močno. Prepričana sem, da sem dobro pripravljena in bo za naprej vse mogoče. Sploh v olimpijski sezoni,« se je tolažila Višnarjeva, medtem ko je sinu Ludviku po družabnih omrežjih voščila za drugi rojstni dan. Ob spremembi pravil FIS je s 17. mestom ujela tudi simbolično denarno nagrado. Trenerja A-reprezentance Stefana Saracca niso razveselili niti tekači.

S tekmo mešanih štafet s slovensko četverico Urška Poje, Anja Eržen, Jakov Fak in Klemen Bauer se v nedeljo popoldne v Oestersundu pričenja tudi sezona svetovnega pokala v biatlonu. Predvsem bo zanimivo spremljati tekmovalno formo biatlonca iz Mrkopalja, ki se po sezoni bolniške vrača v tekmovalno smučino.