»Deset dni smo se socialni partnerji na smrt kregali, v torek bomo pogajanja sklenili, v sredo bomo dogovor obravnavali v organih vsak svoje institucije in potem o rešitvah seznanili javnost,« nam je na vprašanje, ali bodo trgovine ob nedeljah še odprte, odgovoril Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije. Dodal je, da sindikat zahteva, da delavci v trgovinah namesto dosedanjih 26 delajo največ 15 nedelj na leto, da so večino praznikov doma in da bodo tisti, ki v nedeljo morajo delati, ustrezno plačani. V Trgovinski zbornici Slovenije pa v zvezi z nedeljskim obratovalnim časom trgovin še vedno molčijo, ker pogajanja še potekajo.

56 Petrolovih servisov je vse dni v tednu odprtih noč in dan

Predlog novele zakona o trgovini, ki ga je v parlamentarni postopek vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, med drugim predvideva, da bi smele biti trgovine (razen zakonsko predpisanih izjem) odprte največ šest nedelj oziroma z zakonom določenih praznikov v letu. Torej bi bile praktično zaprte, med izjemami bi bili na primer bencinski servisi ob avtocestah in hitrih cestah, ki poleg goriva prodajajo tudi vse drugo. »Petrol ima v trgovini z živili tolikšen letni promet kot Hofer. Odprte bodo samo ob avtocestnem križu, kot v vseh evropskih državah. Petrol na Tivolski v Ljubljani, na primer, bo zaprt, Lukovica bo odprta,« pravi Čuš.

V Petrolu predloga poslančevega zakona ne želijo komentirati, poudarjajo pa, da je glede na naravo dela bencinskih servisov za nemoteno oskrbo prebivalstva z gorivom nujno, da poslujejo tudi ob nedeljah, praznikih in v nočnih urah. »Še posebno pomembno je, da imajo vsi tranzitni potniki dostop do goriva ne glede na čas potovanja. Petrol ima od 316 prodajnih mest v Sloveniji 56 prodajnih mest (večina na avtocestah), ki so odprta 24 ur na dan vse dni v letu. Gre za lokacije z visoko frekvenco obiska, kjer je omenjeni delovni čas nujen,« nam je pojasnil Aleksander Salkič iz službe za stike z javnostjo.

Se Čušev zakon poslavlja?

Sindikalist Rožič poudarja, da socialni partnerji trgovin v nedeljo ne zapirajo, ampak omejujejo delo zaposlenih na največ 15 nedelj v letu. »Vsak trgovec se bo sam odločil, kako bo odpiralni čas uskladil z omejitvami.«

Če se bo socialnim partnerjem v torek uspelo uskladiti o vsem, bo Čušev predlog novele zakona o trgovini najverjetneje brezpredmeten. Umika zakona iz parlamentarne procedure pa si nepovezani poslanec zagotovo ne bi pretirano gnal k srcu, saj je svoje dosegel. Zbiranje podpisov po državi za zaprtje trgovin ob nedeljah dodobra izkorišča za zgoden predvolilni pohod. Ko smo ga pred dobrima dve tednoma, ko je začel na Ptuju zbirati podpise, vprašali, ali njegova koalicija z Zelenimi zahvaljujoč zakonu o trgovini na prihodnjih državnozborskih volitvah upa na poslanske sedeže, nam je odgovoril: »Mislim, da bomo v parlament prišli še z marsičim drugim, ne samo s tem. Zaradi nas so lahko volitve že januarja.«