Napadalci so pristopili zelo načrtno. S terenskimi vozili so se pripeljali do mošeje v mestu Bir al Abed, v kateri se zbirajo sufisti, pripadniki veje islama, ki pri nekaterih gorečnežih veljajo za krivoverce. Nekaj deset napadalcev je po poročilih egiptovskih medijev podstavilo eksplozivna telesa v okolico mošeje. Ko se je molitev končala in so ljudje začeli odhajati, so jih sprožili. Nato so začeli še streljati po bežeči množici in reševalcih ter z vozili zaprli dostope do mošeje. Ubitih je bilo 235 ljudi, 109 pa ranjenih, so sporočile egiptovske oblasti.

Varnostna nočna mora

Odgovornosti sprva ni prevzel nihče, prvi sum pa je padel na militantne skupine, ki so ideološko povezane s teroristično skupino Islamska država. Militantneži so na Sinajskem polotoku že dolgo časa vojni z egiptovsko vojsko; Sinaj je postal varnostna nočna mora oblasti, tako da je denimo popolnoma zaprt za medije, tudi domače. Predsednik države Abdel Fatah Al Sisi, ki je leta 2013 vrgel z oblasti Mohameda Mursija iz Muslimanske bratovščine, je dodaten trn v peti mudžahidov, ki delujejo na polotoku velikosti približno treh Slovenij. Med drugim jim pripisujejo bombni napad na rusko letalo letata 2015, ko je bilo ubitih 224 ljudi.

Sinajski polotok je redko poseljen, ima 400.000 prebivalcev, med katerimi mnogi živijo od tihotapstva vseh mogočih stvari. Sinaj meji na blokirano palestinsko Gazo in na Izrael. Je tudi velikansko puščobno ozemlje, kjer je varnost težko učinkovito zagotavljati. Vojska je danes sprožila letalske napade na hribe okoli Bir al Abeda. Koliko učinkoviti so, je težko oceniti.

Obsodbe po svetu

Al Sisi, ki pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto uživa relativno podporo prav zaradi zagotovil o varnosti, se je po napadu oglasil s kratkim televizijskim nagovorom. »Proti tem teroristom bomo nastopili z grobo silo. Okrepili bodo našo odločnost in voljo, da se postavimo po robu, upremo in bojujemo proti terorizmu,« je dejal 63-letni bivši general. Razglasil je tridnevno žalovanje.

Napad so obsodili številni voditelji po svetu. Premier Miro Cerar je zapisal, da gre za »grozen teroristični napad, ki si zasluži vsakršno obsodbo. Moje misli so z žrtvami in njihovimi bližnjimi.« Predsednik ZDA Donald Trump je dejal, da je napad »strašen in strahopeten«, podobne obsodbe so prišle iz Francije in Velike Britanije. Vodja Arabske lige Ahmed Abul Gejt pa je dejal, da »strašni zločin znova kaže, da je islam nedolžen«, in da gre za dejanja tistih, ki sledijo skrajni teroristični ideologiji.