Akcija Zdravo v naravo v Ljubljani bo potekala pri osebnih zdravnikih v vseh enotah ZDL še do 30. novembra. V Zdravstvenem domu Celje bo drugi val akcije potekal v soboto, 2. decembra. Cena cepljenja znaša 20 evrov in je enotna za otroke in odrasle.

V Ljubljani se je za termin cepljenja treba naročiti pri osebnem zdravniku. V Celju bo cepljenje potekalo od 8. do 15. ure in je na voljo vsem, tudi tistim, ki imajo osebnega zdravnika izbranega drugje. Naročanje v Celju ni potrebno, cepljenje pa se bo odvijalo na Gregorčičevi 5, v nekdanji ambulanti nujne medicinske pomoči poleg reševalne postaje v ZD Celje. Na obeh lokacijah je plačilo mogoče samo z gotovino, kdor ima cepilno knjižico, pa naj jo prinese s seboj.

Letno zboli 250 ljudi

Statistika kaže, da za KME zboli povprečno 250 Slovencev na leto, kar nas po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije uvršča v sam vrh po obolevnosti. Pri nas so žrtve okužb najpogosteje starejši od 45 let, nadpovprečna je tudi pojavnost pri otrocih med 5. in 14. letom. Celotna Slovenija že dobrega pol stoletja velja za endemsko žarišče klopnega meningoencefalitisa, pri čemer je obolevnost najvišja na Gorenjskem, nadpovprečna pa je na Koroškem, v osrednjeslovenski in celjski regiji.

Cepljenje je posebej priporočljivo za tabornike, zeliščarje, gobarje, čebelarje, igralce golfa, tekače, kolesarje, pohodnike, planince, vrtičkarje, skratka vse, ki se radi gibljejo v naravi.

Cepi se lahko vsak, otroci že od dopolnjenega prvega leta dalje, cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Cepljenje ni primerno tudi za bolnike z avtoimunskimi boleznimi ali drugimi boleznimi, ki oslabijo imunski sistem, ter bolnike, ki prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila. Stranski učinki cepljenja so redki in blagi, denimo pordelo in boleče mesto injiciranja ali slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki hitro mine.