Skupina aktivistov je pred hišo skrajno desnega politika Björna Höckeja postavila protestno instalacijo. Na njegovo dvorišče so pripeljali 24 velikih kamnitih kock in jih razporedili tako, kot je razporejen znan spomenik žrtvam holokavsta v Berlinu. Kot sami pravijo, so želeli postaviti vsakodnevni opomin na grozote druge svetovne vojne, v kateri je življenja izgubilo 6 milijonov Judov.

Vodja ekipe Philipp Ruch je za časopis Frankfurter Rundschau pojasnil, da le opravljajo svojo »sosedsko dolžnost.« »Upamo, da bo vsak dan užival v pogledu, ki ga ima skozi okno,« je dodal.

Instalacijo bi vzdrževali naslednjih pet let

Pojasnil je, da so se znotraj umetniške ekipe že pred desetimi meseci odločili za najem sosednje zgradbe, da bi akcijo lažje izpeljali. »Zdaj se bo moral ukvarjati s tem, da ima sosede, ki spomenika holokavstu ne štejejo za spomenik sramu, ampak se skušajo spomniti, kaj se je zgodilo, da se to ne bi ponovilo.« Za protestno umetniško akcijo so zasnovali tudi kampanjo zbiranja donacij, da bi instalacijo lahko vzdrževali še nadaljnjih pet let.

Vodilni član skrajno desne stranke AfD Höcke je javnost razburil že januarja, ko je spomenik žrtvam holokavsta v Berlinu označil za »spomenik sramote v prestolnici države,« Nemce pa pozval naj se manj ukvarjajo s povojno krivdo. Na protestno akcijo se še ni odzval, so pa v reviji Compact, ki je blizu stranke, zapisali, da gre za »politično vojno.«