Skupina Krka je, kot je nedavno razkrilo vodstvo družbe, v letošnjih prvih devetih mesecih prodala za 928,3 milijona evrov izdelkov in storitev. To je 75,9 milijona evrov oziroma 9 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, kar je največja devetmesečna prodaja v Krkini zgodovini. Na tujih trgih so prodali za 861,6 milijona evrov izdelkov in storitev, kar predstavlja 93 odstotkov prodaje skupine Krka. Poleg tega je skupina v omenjenem obdobju ustvarila 110,1 milijona evrov čistega dobička oziroma 37 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Družba Krka pa je dosegla prodajo v višini 887,4 milijona evrov in ustvarila 106,3 milijona evrov čistega dobička. »V skupini Krka za prihodnje leto načrtujemo prodajo v višini 1,3 milijarde evrov in 153 milijonov evrov dobička,« so zapisali v sporočilu za javnost po objavljenih devetmesečnih poslovnih rezultatih.

Ambiciozni načrti skupine Petrol

Skupina Petrol za letos načrtuje, da bodo ustvarili prihodke od prodaje v višini 3,6 milijarde evrov, čisti poslovni izid pa v višini 74,7 milijona evrov. »V maloprodajni mreži skupine Petrol bo konec leta 2017 493 bencinskih servisov. Od tega v Sloveniji 317, na Hrvaškem 105, v Bosni in Hercegovini 36, v Srbiji 13, v Črni gori 11 in na Kosovu 11. Število bencinskih servisov, ki bodo vključeni v maloprodajno mrežo, se bo letos v primerjavi z lani povečalo za šest,« pojasnjujejo v naftnem trgovcu.

Na Petrolovih glavnih prodajnih trgih (torej v Sloveniji in na Hrvaškem) je za letos sicer predvidena gospodarska rast, vendar pa bodo gospodarske razmere še vedno zahtevne. Skupina Petrol si je za leto 2017 zastavila ambiciozne cilje. Za doseganje teh ciljev bodo letos posebno pozornost namenili racionalizaciji komercialnih in podpornih poslovnih procesov. »Trendi, ki jih spremljamo in bodo še naprej vplivali na naše poslovanje, so v razvoju alternativnih goriv in energentov, razvoju transporta, bivanja in urbanizma ter energetskih in okoljskih rešitev. Spremljamo in soustvarjamo razvoj pametnih mest s poudarkom na področjih pametne energije, zgradb, infrastrukture, transporta, varnosti in upravljanja,« še poudarjajo v Petrolu in dodajajo, da bo načrt za prihodnje leto objavljen prihodnji mesec.

Mercator z novim zagonom doma in v tujini

Tudi v Mercatorju še ne razkrivajo poslovnih načrtov za prihodnje leto, nedavno pa so objavili podatke o letošnjem devetmesečnem poslovanju. Tako je skupina Mercator v omenjenem obdobju izboljšala poslovno uspešnost in učinkovitost poslovanja. To se odraža v višjem dobičku in višjem EBITDA. Dobiček skupine Mercator je bil v letošnjih prvih devetih mesecih za 11,6 milijona evrov višji kot v enakem lanskem obdobju in je znašal 9,9 milijona evrov. »Pomembno je, da prihodki iz osnovne dejavnosti rastejo, saj sta na padec prihodkov na trgih vplivala predvsem odprodaja neosnovnih dejavnosti družb Modiana in Intersport v minulem letu ter zaprtje trgovin v Srbiji,« pojasnjujejo v najboljšem sosedu.

Mercator se je letos uspešno vrnil na trg Bosne in Hercegovine. Od bosansko-hercegovskega Konzuma je namreč postopno prevzel dejavnost maloprodaje v 83 trgovinah, konec oktobra pa še formalno odprl največji trgovini v Sarajevu in Banjaluki. Skupina Mercator ostaja odločilen trgovec v regiji, ena ključnih predpostavk uspešnega prihodnjega razvoja Mercatorja pa je razdolževanje, ki bo družbi omogočilo investicijski zagon.

Gen-I že letos več kot 2 milijardi prihodkov 

V letošnjem prvem polletju so v Gen-I ustvarili 1,16 milijarde evrov prihodkov oziroma 66,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Načrtujejo, da bodo do konca leta že presegli 2 milijardi evrov prihodkov, saj pričakujejo prihodke v višini 2,1 milijarde evrov. Prav tolikšni prihodki naj bi bili tudi prihodnje leto. »Za leto 2017 ocenjujemo, da bo čisti poslovni izid oziroma dobiček znašal 12 milijonov evrov,« na kratko pojasnjujejo v Gen-I.

Telekom prodal delež v makedonski družbi

V skupini Telekom Slovenije za letos načrtujejo 717,8 milijona evrov poslovnih prihodkov. »Načrt za prihodnje leto bomo objavili potem, ko bo strateški poslovni načrt skupine obravnaval in potrdil nadzorni svet,« poudarjajo v družbi. Skupina Telekom bo letos ustvarila tudi 41,3 milijona evrov čistega dobička. »Lanski čisti poslovni izid ni neposredno primerljiv z letom 2015, in sicer zaradi enkratnega vpliva izločitve makedonske družbe One. Telekom Slovenije in Telekom Austria Group sta namreč leta 2015 v Makedoniji ustanovila novo združeno družbo. V njej je imel Telekom Slovenije 45-odstotni, Telekom Austria Group pa 55-odstotni delež. »Pogodba o ustanovitvi je vključevala tudi pogoje izstopa Telekoma Slovenije v treh letih od ustanovitve družbe. Delež v skupni družbi smo tako nedavno tudi prodali,« še pojasnjujejo v Telekomu.

Pošta Slovenije, Lek in SIJ tega, kakšno bo poslovanje v letu 2018, ne razkrivajo. V Leku, ki je član skupine Sandoz, pojasnjujejo: »Novartis kot družba, uvrščena na borzi v Zürichu in New Yorku, podatkov o poslovanju ali napovedi o poslovanju za družbe znotraj divizij ne objavlja javno.« Na Pošti Slovenije poslovni načrt za prihodnje leto še ni bil sprejet, zaradi enakomerne obveščenosti delničarjev pa v SIJ ocene za letos in načrtov za prihodnje leto ne morejo posredovati. Na HSE odgovarjajo, da letos pričakujejo za kar 30 odstotkov višje prihodke oziroma v višini 360 milijonov evrov.