Italijanski nogomet si je komaj opomogel od šoka zaradi neuvrstitve na svetovno prvenstvo v nogometu, ko so se italijanski mediji razpisali o novem škandalu. Carlo Tavecchio je bil do tega ponedeljka predsednik Italijanske nogometne zveze. Nakar so ga na eksplozivni tiskovni konferenci odpustili, češ da je tudi on kriv za polom italijanske reprezentance. Štiriinsedemdesetletni nogometni funkcionar je na tiskovni konferenci besnel, zakaj bi moral biti prav on in samo on tisti funkcionar, ki mora prevzeti krivdo za poraz azzurov, ter dodal, da je edino, kar obžaluje, to, da med sramotno tekmo s Švedsko v polčasu ni šel na igrišče in zamenjal trenerja.

Dan po odstopu so v italijanskem časopisu Corriere della Sera objavili članek, v katerem ženska z imenom Mary obtožuje Tavecchia spolnega nadlegovanja. Vse skupaj naj bi se zgodilo v pisarni Italijanske nogometne zveze, kjer je delala. Ob neki priložnosti ji je Tavecchio dejal, da ima res lepe prsi in da naj zagrne zavese, da se jih lahko dotakne. Po treh letih nenehnega nadlegovanja je dala odpoved. Tavecchio je na obtožbe odgovoril, da je svoje odvetnike prosil, naj pravno ukrepajo, da bi zaščitili njegovo čast. Tavecchio je sicer večkrat razburil italijansko javnost z rasističnimi in homofobnimi izjavami, denimo da so temnopolti igralci, preden so prišli v Italijo, »jedli banane«.

Vratarko prijel za zadnjico

Čast bo moral zaščititi tudi bivši predsednik Fife Sepp Blatter. Tudi on je bil obtožen spolnega nadlegovanja. In to kar najslavnejše ameriške nogometne vratarke Hope Solo, incident pa se je zgodil med podelitvijo nagrad Ballon d'Or leta 2013. Za portugalski časopis Expresso je danes 36-letna Solojeva razložila, kako jo je Blatter, tik preden sta skupaj stopila na oder, zagrabil za zadnjico. »Bila sem šokirana in popolnoma iz sebe,« je kasneje razložila še britanskemu Guardianu. A se je vratarka kljub vsemu zbrala, odšla na oder in svoji soigralki Abby Wambach podelila prestižno nagrado za najboljšo nogometašico sezone. Na vprašanje, zakaj o dogodku ni spregovorila takoj, je dejala, da se z Blatterjem ni mogla soočiti med prireditvijo, od tedaj pa ga ni nikoli srečala. Sicer je nogometašica v okviru projekta #MeToo spregovorila o tem, kolikokrat se morajo športnice soočiti s spolnim nadlegovanjem, ter športnice spodbudila k temu, da spregovorijo o teh dogodkih.

Sepp Blatter je na njene obtožbe odgovoril, da so »smešne« in da se kaj takega seveda ni zgodilo. Sicer je znano, da je v svojem predsedovanju Fifi večkrat izrekel kaj seksističnega. Leta 2004 je denimo nogometašicam predlagal, da bi nosile bolj oprijete drese, kot jih imajo odbojkarice, »da bi ženski nogomet naredile bolj privlačen za moške«. Nato je dodal: »Nogometašice so lepe in že imajo nekatera drugačna pravila kot moški, denimo lažjo žogo. Zakaj torej ne bi mogli ženske estetike ustvariti tudi v nogometni modi?« Že precej prej, leta 1998, je nekdanji ameriški nogometašici Julie Foudy med žrebanjem skupin za svetovno prvenstvo dejal, da so jo povabili, ker je lepa. Leta 2013 je kandidatko za eno od funkcij v Fifi opisal kot »žensko privlačnega videza«. Istega leta je z ugledne pozicije v organizaciji odstopila Alexandra Wrage, češ da je to ena najbolj seksističnih organizacij, kar je nenehno potrjeval tudi Blatter. Navsezadnje je izvoljenim kandidatkam za nogometne funkcije dejal, naj na sestankih kar govorijo, saj vendar ve, da so doma zelo glasne.

Sedaj ženske upajo predvsem na to, da se je z odhodom Blatterja in Tavecchia nogomet postal malo manj seksistično okolje.