»Vznemirjenost se počasi stopnjuje. Vse v pozitivnem smislu. Komaj čakam, da se začne zares. Čutim, da sem pripravljen,« je Miha Šimenc včeraj pred kosilom v finski Ruki pri Kuusamu, kjer se bo v petek začela 37. sezona svetovnega pokala v smučarskih tekih, delil predtekmovalno razpoloženje. Medtem ko so njegove reprezentančne kolegice Nika Razinger, Eva Urevc in Lea Einfalt pripravljale vse za peko pice, je Logatčan skupaj z Janezom Lampičem in Mihom Dolarjem skrbel za ogenj v peči v najetem apartmaju. Zraven bodo sezono v deželi božička začele še Alenka Čebašek, Anamarija Lampič in Katja Višnar.

Verjetno pica nekaj dni pred začetkom tekem ne bo preveč škodovala v skrbi za zdravo prehrano, a je tudi skrb za skupno kosilo del, s katerim se utrjuje ekipni duh, na katerega veliko stavi glavni trener Stefano Sarraco. To bo njegova druga sezona na čelu slovenskega teka. Zaradi olimpijskih iger in domače tekme svetovnega pokala v Planici (20. in 21. januarja bodo tekme v klasiki v sprintu in na razdalji) bo še toliko bolj pomembna.

Pred tridnevnim sporedom nordijskega odprtja v Ruki so tekači in tekačice testirali pripravljenost na mednarodnih tekmah v Saariselki na Finskem in Beitostolnu na Norveškem. Na slednjih so ob »Norvežanki« Katji Višnar nastopili le varovanci Marka Gracerja, uradno strokovni vodja teka na smučeh, ki so ga zaradi prepleta osebnih vezi znotraj ekipe kot vodjo reprezentance umaknili iz spremljevalne ekipe svetovnega pokala. Že prve tekme FIS so nakazale, da so najbolje pripravljeni Anamarija Lampič, ki bo očitno prav kmalu prevzela vlogo prve dame smučarskega teka, Miha Šimenc na čelu moškega vala, vsestranska Alenka Čebašek in izkušena Katja Višnar.

Miha Šimenc, ki je lani po dolgi dobi suhih let slovenski tek znova vrnil v elitno trideseterico svetovnega pokala, konec sezone pa je to uspelo tudi Janezu Lampiču, se je na FIS tekmi v Saariselki v sprintu v klasiki (4. mesto) kar presenetljivo enakovredno bojeval za zmago. Tudi s Francozi (Chavanat, Jouve, Manificat), ki pritečejo na zmagovalni oder elitnih tekem in veljajo za velesilo, ki v sprintu konkurira Norvežanom. »V Saariselki mi ni zmanjkalo veliko, da bi bil na odru. Z dobrimi občutki tako čakam vso svetovno elito,« dodaja Logatčan.

»Vedno nasmejana, simpatična, postavna. To je pomembno v športni industriji. Poleg tega še tekmovalka po pristopu. Ima vse, da postane zvezdnica smučarskega teka,« je Petra Majdič pred kratkim nanizala atribute, ki jih ima 22-letna Anamarija Lampič. Če je v pretekli sezoni zaslovela kot najboljša tekačica med mlajšimi članicami in s prvo zmago svetovnega pokala prav v predolimpijskem Pjongčangu že zaslovela, tudi testne tekme 2017/2018 potrjuje trend vzpona svetlolaske iz Valburge. V Saariselki jo je v klasičnem sprintu premagala le Justyna Kowalczyk, ki je bila trn v peti pred leti tudi še najboljši slovenski tekačici vseh časov. »Naredila sem majhno napako, kar me je na koncu stalo zmage. Sem zadovoljna s prvimi tekmami. Bil je odličen trening za Ruko,« je opisala okoliščine, vedoč, da konkurenco s FIS tekem le ne gre primerjati s svetovnim pokalom.

Glede primerjav ima najboljši pregled Katja Višnar. Dobila je vpogled v celotno norveško falango, ki že leta prevladuje v smučarskem teku. Na Beitosprintu je v sprintu v klasiki, kjer bo na sporedu tudi uvodni dan v Ruki, dosegla drugi čas kvalifikacij. Za Maiken Caspersen Falla, ki je že dve sezoni zapored dobitnica sprinterskega kristalnega globusa. V izločilnih tekih pa je Blejka naredila nekaj taktičnih napak in odlične pripravljenosti ni zmogla prenesti na končni rezultat. »Vtisi so dobri,« pravi Višnarjeva. »V Beitostolnu sem bila celo presenečena nad dobro formo. Mislila sem, da bo teže. Bila sem močna, čeprav rezultat tega ni pokazal. Dobra generalka za Ruko/Kuusamo.«