Po drugi strani je lahko srečen, da ima angela varuha. Če se Karl Erjavec ne bi tako dobro spoznal na pravo in imel tako dolge kilometrine, bi vlada zaradi nezakonite rešitve padla. Še dobro, da je to končno spoznal. Seveda po Karlovi zaslugi. In za Šamieha bi bila najboljša rešitev Hrvaška. Status bi si tam z našo pomočjo hitro uredil in se potem vrnil v svojo zaželeno Slovenijo. S poudarkom na hitro. A res? Se šalite?

SDS je zadovoljna (in veliko drugih).

Prisegajo na vladavino prava. No, kot jim pride prav. Enkrat da, drugič ne. Tudi spregledajo, da bi lahko za Šamieha našli čisto zakonito rešitev, le če bi to želeli.

Zakaj se raje ne bori v Siriji, se lahko sprašuje samo nepoznavalec tamkajšnjih razmer.

Treba je naprej poskrbeti za svoje, skušajo nabirati politične točke. Kakšno licemerstvo! Dokler se zavzemajo za bogate, za neoliberalizem, za privatizacijo vsega po vrsti, dopuščajo korupcijo, bo vedno večje razslojevanje in vedno več revnih Slovencev. Tukaj se vidi njihova »solidarnost«.

Ker ni nevaren, je pač treba poudarjati vse drugo, pretiravati in se zlagati, da lahko vztrajajo pri svojem negativnem odnosu do migrantov.

Zakaj bi se zavzemali za posameznika? Na primer za Šamieha. Na Hrvaško so že izselili družino z otrokom, ki se je rodil v Sloveniji. (In še nekaj jih čaka.) Res je. Ampak tudi takrat so nevladne organizacije glasno demonstrirale, oglasila se je tudi varuhinja za človekove pravice. Zaman. Politiki jih niso slišali, uslišali. Ravno zato se je treba vedno znova zavzemati za vsakogar, da bi končno le prišlo do sistemskih rešitev.

Polona Jamnik, Bled