Na sestanku, ki ga je sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroinudstrije Slovenije Sašo Ristič opisal kot napornega, so obravnavali kriterije in merila za omilitev posledic odpuščanj. Pri tem je sindikalna stran podala določene zahteve glede načina izplačil presežnim delavcem, poudarili pa so tudi, da je zanje zelo pomembno, da se odpuščene delavce čim hitreje tudi prezaposli, pri čemer naj sodeluje tudi zavod za zaposlovanje.

Prav tako je beseda tekla o finančnih posledicah plačila odpravnin, neizrabljenega dopusta, morebitnega viška ur in odškodnine zaradi skrajšanega odpovednega roka. Sindikati so se zavzeli tudi za višje odpravnine.

Delodajalec se bo moral glede predlogov izjasniti do ponedeljka, ko bodo nadaljevali pogajanja. Ta sicer gredo »v pravo smer«, je ocenil Ristič. Kot je dodal, pričakuje, da bodo v prihodnjem tednu dogovorili način in postopek, na podlagi katerega se bo tudi določilo presežne delavce, nakar naj bi počasi začeli tudi z realizacijo programa presežkov.