Dmitrij Hvorostovski je študiral v Krasnojarsku in bil sprva solist v tamkajšnji operno-baletni hiši. Širšo prepoznavnost mu je leta 1989 prinesla zmaga na mednarodnem pevskem tekmovanju v Cardiffu pod pokroviteljstvom britanskega BBC. Uspeh mu je prinesel povabila v vodilna glasbena gledališča po svetu, kot so londonski Covent Garden, Bavarska državna opera, Berlinska državna opera, milanska Scala, Dunajska državna opera in Metropolitanska opera v New Yorku.

Bil je stalni gost mednarodnih festivalov, v svojem repertoarju pa je imel vrsto naslovnih in vodilnih vlog, med drugim v operah Jevgenij Onjegin, Jolanta in Pikova dama Čajkovskega, Verdijevih operah Rigoletto, Traviata, Simon Boccanegra in Otello, Mozartovih operah Don Juan in Figarova svatba, v Rossinijevem Seviljskem brivcu, Faustu Charlesa Gounoda, Leoncavallovih Glumačih in drugih.

Maja leta 2004 je bil prvi ruski operni pevec, ki je skupaj z orkestrom in zborom nastopil na moskovskem Rdečem trgu. Koncert je prenašalo 30 držav. Leta 2006 je na povabilo Festivala Ljubljana nastopil tudi v Sloveniji.

Pred dvema letoma so pevcu z značilnimi belimi lasmi odkrili tumor na možganih, za tem je preklical večino koncertov. Po lastnih navedbah je zaradi tega imel težave z ravnotežjem. Za boleznijo se je zdravil v Londonu, kjer je živel z družino. Rusija ga je septembra letos odlikovala z enim najvišjih civilnih odlikovanj za velik prispevek k ruski umetnosti in kulturi.