Delo Evangelij za pitbule Jiržija Bezlaja (Mladinska knjiga) je prejelo priznanje zlata hruška za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo. Kot piše v utemeljitvi, v našem okolju, ki je "umetni raj", mnoge mladinske pripovedi kričijo, da bi preglasile njegovo všečno pogubnost. Tudi prvenec Evangelij za pitbule je tak krič.

Oblike duha: zakladnica pesniških oblik, ki jo je napisal Boris A. Novak in ilustriral Marjan Manček (Mladinska knjiga), je znanstveno-poetično delo in organsko nadaljevanje knjig Oblike sveta (1991) in Oblike srca (1997). Priznanje zlata hruška je dobilo za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo.

Vsi si želimo nebes flamske pisateljice Els Beerten v prevodu Stane Anželj (Cankarjeva založba) je dobitnica zlate hruške za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo. Izvirna pripoved flamske pisateljice skuša še vedno živim ranam 2. svetovne vojne dati neko razumno nehanje in z njim možen premislek za bodočnost. Odličen prevod v slovenščino ponuja naši mladini tudi razmislek o slovenski travmi izdajalcev in herojev brez ideoloških predznakov, piše v utemeljitvi.

Delo Ta svet je lahko boljši, ki ga je napisal Yanis Varoufakis in prevedla Jelena Isak Kres (Cankarjeva založba), pa je priznanje zlata hruška dobilo za prevedeno mladinsko poučno knjigo. Grški profesor matematike in ekonomije v obliki pisem svoji hčeri razlaga ekonomijo, ki je po svojem izvoru grška beseda za gospodinjstvo, torej skrb za hišo, za preživetje družine, za smotrno delitev danih dobrin v skupnosti.

Znak za kakovost zlata hruška je za svoje izdaje prejelo 25 založb, in sicer za 72 novih in 64 ponatisnjenih ali prenovljenih izdaj, so sporočili iz Pionirske - centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana. S projektom zlata hruška Pionirska označuje kakovostne knjige za mladino.