V avli osnovne šole ob Dolenjski cesti so bili zloženi pari smučarskih čevljev, smuči in palice, na mizah se je znašlo tudi nekaj drsalk, med njimi celo par usnjenih drsalk z vezalkami za umetnostno drsanje, tekaških smuči in čelad.

»Opremo smo, preden smo jo ponudili obiskovalcem, pregledali, saj mora biti čista in ohranjena. Prav zato smo starše prosili, naj ne prinašajo rabljenih smučarskih oblačil. Pri teh je težje začrtati mejo, kdaj so še uporabna, pa tudi lažje jih je po ugodni ceni kupiti v trgovini kot denimo smuči,« je v imenu ekipe šolskega sklada pojasnila Anuša Mihelič.

Nekoliko manj od pričakovanj organizatorjev se je na prodajnih mizah znašlo čelad in očal, največ je bilo smučarskih čevljev in tudi drsalk. »Smuči in smučarske palice recimo še zdržijo dve sezoni, medtem ko obutev otroci hitreje prerastejo. Prav obutev je med najpomembnejšimi deli smučarske opreme, saj lahko, če je neustrezna, nastanejo tudi poškodbe,« je ob tem dodal profesor športne vzgoje in predsednik šolskega sklada Darijan Trojar. Starši so medtem skrbno izbirali smuči, jih primerjali z višino svojih otrok in pregledovali listke z zapisano ceno. Cene, ki so jih starši osnovnošolcev določili sami, so se za smučarske čevlje začele že pri desetih evrih, največ jih je stalo približno petdeset evrov, najdražji, še skoraj novi, so stali 150 evrov. Mlada družinica, ki si je ogledovala komplet smučarskih palic in smuči za šestdeset evrov, bi, če bi dodali smučarske čevlje, mladega smučarja opremila od glave do pet za približno 80 evrov. »Toliko navadno stanejo samo smučarski čevlji,« je stroške z nakupom nove smučarske opreme primerjal Trojar in ob tem dodal, da je oprema, ki je na voljo na sejmu, dobro ohranjena: »Ne le zato, ker jo otroci hitro prerastejo, ampak tudi zato, ker še ne smučajo toliko, da bi jo lahko že v eni ali dveh smučarskih sezonah obrabili.«

Bolj kot kakovost pomembna barva

Da je prišel prav v upanju, da po ugodni ceni kupi dva para dobro ohranjenih smuči za hčerki, je potrdil eden od očetov. »Nekaj izbire je, a zanju ni toliko pomembna kakovost smuči, kot je njihova barva. Zato zdaj preverjamo še ponudbo na spletu, potem pa se bomo odločili za tiste, ki bodo izpolnile največ kriterijev,« je pojasnil v smehu, medtem ko sta ga hčerki dopolnili, da si želita rdeče ali oranžne smuči. Kje pa jih bosta letos najprej preizkusili? »Na Pohorju,« sta se družno odločili sestrici.

Letos je šolski sklad osnovne šole sejem rabljene smučarske opreme pripravil prvič, organizatorji pa upajo, da bo sejemsko razpoloženje v šolski avli postalo vsakoletna tradicija. »Ne le, ker s sejmom smučarska oprema in z njo smučanje postaneta lažje dostopna socialno šibkejšim otrokom, ampak tudi zaradi zmanjševanja potrošnje,« je sklenila Miheličeva.