Tožilstvo je prosilo tudi za dovoljenje za preiskavo ravnanja afganistanskih sil in talibanov. Glavna tožilka sodišča Fatou Bensouda je tako prvič zahtevala preiskavo proti ameriškim državljanom v zvezi z vojnimi zločini.

Med drugim bi preiskala dejavnosti pripadnikov ameriške obveščevalne službe Cia v tajnih zaporih v Afganistanu in drugih državah članicah sodišča. Kot med drugim piše v zahtevi ICC za preiskavo, so dostopne informacije zadostna podlaga za domnevo, da so ameriški vojaki in operativci Cie v Afganistanu in nekaterih drugih državah zagrešili zločine, kot so mučenje, okrutno ravnanje, teptanje človeškega dostojanstva, posilstva in spolno nasilje nad zaporniki, večinoma v letih 2003 in 2004.

ZDA niso članica ICC. Kljub temu so njeni državljani lahko obtoženi vojnih zločinov v državah članicah. State Department je sporočil, da proučuje zahtevo za odobritev preiskave, ob tem pa poudaril, da nasprotuje vmešavanju ICC v Afganistanu.

»Naše stališče je jasno – preiskava ICC v zvezi z ameriškim osebjem bi bila popolnoma neupravičena in nedopustna,« navaja ameriško zunanje ministrstvo in dodaja, da uvedba preiskave ne bo služila interesom miru in pravice v Afganistanu.