Nocoj z uradnim odprtjem, jutri za obiskovalce bo vrata odprl 33. Slovenski knjižni sejem, ki poteka v luči stoletnice izida prve slovenske slikanice, Levstikovega Martina Krpana s kultnimi ilustracijami Hinka Smrekarja. Tej je sledilo več kot 120 različnih izdaj, zgodba pa je bila prevedena v mnoge svetovne jezike. Zdaj pa jo je režiser Nejc Saje »prevedel« še v jezik, ki ga imajo otroci najraje – risanko. Njena premiera bo na knjižnem sejmu v soboto. Junak na kobili je tako tudi simbol letošnjega sejma, rdeč zvežčič, ki so ga ob tej priložnosti dodali Krpanu pod roko, pa napeljuje k misli, da je knjiga še vedno najmočnejše orožje.

V petih dneh se bo na sejmu predstavilo 115 razstavljalcev, kar je 17 odstotkov več kot lani, s čimer je po besedah predsednika upravnega odbora Zdravka Kafola sejem prostorsko in vsebinsko dosegel zgornjo mejo. Knjižne police v Cankarjevem domu bo namreč podpiralo še več kot 300 spremljevalnih dogodkov za vse obiskovalce, tako denimo v sklopu Debatnih kavarn kot Cicifesta.

V fokusu nemško govorno okolje

Države v fokusu so letos nemško govoreče Avstrija, Nemčija in Švica. Ob svojih novih prevodih bosta tako Ljubljano v naslednjih dneh obiskala Švicarja Peter Stamm (roman Sedem let) in Lukas Bärfuß (Koala). Mlajše občinstvo bo veselo nemškega avtorja otroških knjig  Axla Schefflerja, znanega po liku Zverjasca, nekaj let starejši bodo lahko spoznali avtorico dela Ostanki poletjaTamaro Bach. Prihajata tudi nemški pesnik, kantavtor in aktivist Wolf Biermann ter avstrijska pisateljica Katharina Winkler (Modro okrasje). Sejmu se bosta kakopak pridružili tudi veliki imeni slovenske koroške literarne ustvarjalnosti Florijan Lipuš in Maja Haderlap.

Strokovni program, ki poteka kot vselej v sklopu Založniške akademije, letos med drugim prinaša pogovor s francosko založnico Tereso Cremisi, ki je na čelu založbe Flammarion, tesno pa sodeluje tudi z Madrigallom. Nemški založnik Gerhard Steidl bo predaval o lepoti analognih medijev v digitalnem svetu, ilustrator Martin Salisbury o otroških slikanicah skozi čas.

Pozornost tudi ilustratorjem

Poseben del programa knjižnega sejma Najs(t): Branje za boljše stanje! bo prvič letos namenjen najstnikom. Ob stoletnici prve slovenske slikanice pa bo na knjižnem sejmu tudi Ilustratorski kot, kjer si bo mogoče ogledati pa tudi kupiti knjižne ilustracije najvidnejših domačih avtorjev, kot so Zvonko Čoh, Marjan Manček, Jelka Reichman in Tanja Komadina.

Mesto v gosteh je sicer letos Radovljica, medtem ko se bo knjižni sejem odpravil na obisk h koroškim Slovencem v Avstrijo, v Železno Kaplo in Celovec.