V tesnem delu z otroki, ki so vključeni v projekt Botrstvo, so v Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje ugotovili, da pravzaprav niso darila tista, ki si jih otroci najbolj želijo. Opažajo, da otroci najbolj hrepenijo po času, ki bi ga brezskrbno in zabavno preživeli s svojimi starši.

V letošnjem letu so se zato odločili za nekoliko drugačno (pred)praznično akcijo. Tokrat ne bodo zbirali zimskih oblačil, šolskih potrebščin in sladkih dobrot, ampak vse, ki lahko darujejo, pozivajo, naj otrokom iz socialno šibkejših družin iz vse Slovenije pomagajo do zimskih doživetij – od obiska lutkovnih in gledaliških predstav, obiska kina ali bazena do tega, da se bodo preizkusili v drsanju in sankanju ali šli na izlet – in vse to skupaj s starši.

Otroci, vključeni v projekt Botrstvo, so že tako prikrajšani na številnih področjih, socialna stiska pa pogosto skrha še medsebojne odnose v družini, ki so ključni za zdrav razvoj otrok. »Zato je tako pomembno, da lahko družine preživijo skupen čas tudi zunaj svojih domov, pozabijo na stiske vsakdana, si vzamejo čas za skupna doživetja, ki jim hkrati dajejo tudi nova znanja in izkušnje,« je poudarila Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje.

Samo knjige ali družabne igre

Kot je še poudarila večkrat nagrajena humanitarka, skupni spomini ostanejo za vse življenje ter mnogo dlje od materialnih dobrin. Praznično akcijo so poimenovali Čarobna zima in vzpostavili spletno stran www.carobnazima.si, na kateri lahko vsak daruje poljuben znesek za izvedbo družinskih aktivnosti. Ob tem so za donatorje dodali še možnost izbire donacije namesto nakupa daril najbližjim, kar pomeni, da bodo po donaciji dobili še elektronsko zahvalno pismo projekta Botrstvo, ki ga lahko posredujejo svojim bližnjim namesto darila.

Akcija bo trajala do konca zime, enako tudi SMS-darovanje. S poslanim SMS-sporočilom z vsebino BOTER5 na številko 1919 boste darovali pet evrov za doživetja iz akcije Čarobna zima. Botri in botre, ki so že vključeni v projekt Botrstvo, bodo vseeno lahko tudi obdarili svoje varovance in varovanke. Tisti, ki niso botri in botre, pa bi si vseeno želeli nekaj kupiti otrokom v stiski, prav tako lahko to storijo, vendar so iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje sporočili, da v skladišču na Zaloški 54 sprejemalo le družabne igre in knjige, primerne za otroke ali mladostnike.

Na drugi strani bo letos znova stekla tudi akcija Trije zimski botri, ki so jo zasnovale tri prijateljice prav zaradi zgodb iz projekta Botrstvo. Od začetka akcije so s pomočjo dobrih ljudi obdarile že več kot 6000 otrok, zdaj pa sporočajo, da otroci že rišejo in pišejo pisma z željami, ki so obdarovalcem že na voljo. Sredi prejšnjega tedna pa se je začela tudi akcija Božiček za en dan, prek katere so Slovenci in Slovenke s polnimi škatlami za čevlje lani obdarili več kot 10.000 otrok.