Znanstveniki z Univerze v Koloradu in Univerze v Montani so ugotovili, da bi majhne spremembe v rotaciji Zemlje lahko sprožile velike spremembe v energiji pod površjem planeta. Trdijo, da bodo te spremembe hkrati skrajšale dolžino dneva za približno eno milisekundo.

Teorija pravi, da upočasnitev hitrosti vrtenja Zemlje ustvari premik v obliki zemeljskega jedra, ki posledično vpliva na tekoče zunanje jedro, na katerem počivajo tektonske plošče. Vpliv bo največji na močno poseljenih tropskih območjih ob ekvatorskem pasu.

V raziskavi so spremljali potrese od začetka 20. stoletja z magnitudo sedem ali več po Rihterjevi lestvici. Opazili so pet obdobij močno povečanega števila potresov, ki se pojavijo na vsakih 32 let. V vsakem izmed teh obdobij je bilo po svetu od 25 do 30 močnih in uničujočih potresov na leto, v preostalih obdobjih pa le približno petnajst. Ugotovili so, da se bo podobno obdobje pričelo naslednje leto.

Naslednje leto bi lahko doživeli tudi dvajset uničujočih potresov

Kot sta ob predstavitvi izsledkov raziskave, objavljene pred nekaj meseci, pojasnila raziskovalca Roger Bilham in Rebecca Bendick, bi sprememba v naslednjem letu lahko ogrozila vsaj milijardo ljudi.

»Korelacija med rotacijo Zemlje in potresno dejavnostjo je močna in kaže, da se bo število močnih potresov prihodnje leto povečalo,« je za The Guardian pojasnil Bilham. Dodal je, da smo imeli v tem letu kar srečo. »V tem letu smo imeli le približno šest hudih potresov. Z letom 2018 pa bi jih z lahkoto imeli tudi dvajset.«