Slovenska reprezentanca je razočarala na uvodni tekmi 39. sezone sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Wisli na Poljskem, kjer je bilo vsak dan ob skakalnici precej več kot 11.000 gledalcev, kolikor je bilo v prodaji vstopnic in so bile razgrabljene že mesec dni pred prireditvijo. Potem ko je v soboto Slovenija na ekipni tekmi zasedla šesto mesto (cilj je bil vsaj peto), je imela danes zgolj dva finalista, med katerima je bil najboljši Peter Prevc na 20. mestu. Tilen Bartol mesto za njim je osvojil prvih deset točk v karieri v svetovnem pokalu. Tako slabo Slovenija že osem sezon ni začela nove sezone svetovnega pokala.

Peter Prevc je na ekipni tekmi že pokazal skoka (11. dosežek med posamezniki), da bi na preizkušnji posameznikov lahko računal na uvrstitev med najboljših deset. Danes se je moral zelo potruditi, da je bil med najboljših 20, potem ko je po prvem skoku delil zgolj 24. mesto in z gesto odločno pokazal, kako je jezen sam nase.

Peter Prevc v slogu toplo-hladno

»Ocena mojega nastopa je toplo-hladno. Prvi nedeljski skok ni bil najboljši, drugi je bil za odtenek boljši. Tekmovalci, ki so uvrščeni pred menoj, so zelo dobri in čaka nas še veliko dela. Nisem se obremenjeval z uvrstitvijo, zdaj pa vidim, kam spadam. Realnost je takšna, da nisem naredil nobenega super skoka, kar je po eni strani celo dobro, da vidim, koliko imam še rezerve za napredek. Po drugi strani je grenak priokus, ker se zavedam, kaj bi lahko dosegel, če bi mi skoki uspeli po željah. Priložnosti bo še veliko,« je skušal delovati mirno 25-letni Peter Prevc.

Precej boljše volje je bil 20-letni Tilen Bartol, ki je imel celo četrti dosežek poskusne serije. Na tekmi je v zahtevnih razmerah z vetrom v hrbet ohranil mirne živce in si prigaral 21. mesto. Tako je unovčil dobro formo, ki jo kaže že mesec dni. »Seveda sem zadovoljen. Zame je to zelo uspešen konec tedna. Od srca se mi je odvalil velik kamen, saj sem končno prišel do tako želenih točk. Zdaj imam postavljene temelje, na katerih bom lahko gradil naprej. Vem, da Peter zna skočiti veliko bolje, in z veseljem sem ga spustil predse,« se je pošalil Tilen Bartol, sicer član SSK Ihan.

Začetek tekme je bil za Slovenijo šokanten, saj je moral 17-letni Timi Zajc z zaletišča peš v dolino. Ker njegov skakalni dres ni ustrezal pravilom, ga je kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis), nekdanji nemški skakalec Michael Neumayer, diskvalificiral na merjenju na zaletišču tik pred nastopom. Zajc tako ni postal prvi skakalec, rojen v novem tisočletju (25. april 2000), ki bi nastopil na tekmi svetovnega pokal. Glede na formo, ki jo je pokazal vse dni na Poljskem (15. dosežek poskusne serije), je imel realne možnosti, da osvoji tudi točke v svetovnem pokal. 36-letnemu Robertu Kranjcu, ki je na tekmo vskočil šele v nedeljo zjutraj kot 51. iz kvalifikacij, ker se je Rus Denis Kornilov poškodoval na ekipni tekmi, in Anžetu Semeniču sta se skoka v prvi seriji povsem ponesrečila.

Goran Janus zadovoljen s skokoma v finalu

Strokovno vodstvo s selektorjem Goranom Janusom na čelu ni delalo preplaha, ampak poudarja, da je treba biti potrpežljiv, saj je sezona še zelo dolga. »Pričakovali smo seveda več, a je bilo verjetno preveč nervoze. Želim si, da bi bilo v prihodnje tega čim manj,« je priznal Goran Janus, nato pa presenetil s stavkom, da je zadovoljen s finalnima skokoma Prevca in Bartola. »Bila precej boljša kot v prvi seriji in na tem moramo graditi naprej. Zadovoljen sem, da se izboljšujejo stvari, o katerih se pogovarjamo. Veliko stvari moramo še popraviti,« je pojasnil Janus, ki v naslednjih dneh načrtuje trening v Kranju in Planici, če bo skakalnica pripravljena.

Nepričakovano je zmagal 26-letni Japonec Junširo Kobajaši, ki je v letošnji poletni veliki nagradi v skupnem seštevku zasedel tretje mesto za Poljakom Dawidom Kubackim (10. mesto na današnji tekmi) in Slovencem Anžetom Laniškom (izpadel v petek v kvalifikacijah). Kobajaši, ki je bil doslej v svetovnem pokalu najvišje na 13. mestu marca 2015 v Trondheimu, je do zmage skočil z drugega mesta po prvi seriji. »Še samega sebe sem presenetil. Vso tekmo sem bil miren. Uspela sta mi dva zelo dobra skoka, na kakršna sem čakal že nekaj časa. Imel sem tudi dobre razmere v zraku,« je povedal Junširo Kobajaši. Na veselje Poljakov se je na drugo mesto z osmega zavihtel Kamil Stoch. Tretji je bil branilec velikega kristalnega globusa, Avstrijec Stefan Kraf, ki le nadaljuje tam, kjer je končal lansko zimo.