Stavba na Čopovi ulici 14, kjer imajo prostore Mestno gledališče ljubljansko (MGL) ter nekatere trgovine in lokali, je že nekaj časa pred očmi mimoidočih skrita za sivo gradbeno zaveso. Delavci koprskega podjetja Makro 5 gradnje so namreč začeli obnovo dotrajanega pročelja stavbe.

Obnova bo končana do decembra

Kot je pojasnila pomočnica direktorice in poslovna vodja MGL Petra Bizjak, so se za obnovo fasade odločili zaradi nevarnosti odpadanja betonskih okruškov. Na dotrajanost fasade in morebitno nevarnost so že pred časom opozarjali tudi nekateri občani, njihova opozorila pa so nato potrdili še strokovnjaki. »Izvedeniška poročila o stanju fasade so zahtevala takojšen začetek sanacije. Izdelani so bili elaborat sanacije, elaborat sanacije betonskih površin in projekt sanacije previsnih delov fasade,« je pojasnila Bizjakova.

Delavci bodo tako v sklopu skoraj 330.000 evrov vrednega projekta sanirali betonske površine fasade, izvedli energetsko sanacijo in zamenjali napušče. Pri obnovi morajo delavci upoštevati pogoje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, zato bo podoba pročelja tudi po končani prenovi povsem enaka kot prej, je še zagotovila Bizjakova. Iz pogodbe, ki sta jo gledališče in izbrani izvajalec podpisala v začetku prejšnjega meseca, je razvidno, da mora biti pročelje prenovljeno v dveh mesecih. V zadnjem tednu so delavcem nekaj preglavic povzročale neugodne vremenske razmere (dež, sneg in nizke temperature), a v gledališču zagotavljajo, da obnova poteka v skladu z načrti in bodo dela končana v predvidenem roku – do decembra.

Izbrali ugodnejšega izvajalca

Stavba na Čopovi ulici 14 je v lasti več solastnikov, med njimi tudi MGL. »Sredstva za sanacijo vsak solastnik prispeva v svojem deležu,« je pojasnila Bizjakova in dodala, da bo delež stroškov, ki pripadajo gledališču, v večinskem delu prispeval MGL iz nejavnega vira, preostalo pa je kot ustanoviteljica gledališča in solastnica zgradbe zagotovila ljubljanska mestna občina.

Razpis za obnovo so v Mestnem gledališču objavili v začetku avgusta, na javno naročilo pa sta pravočasno prispeli dve ponudbi. Podjetje Map trade iz Slovenske Bistrice bi sanacijo takrat izvedlo za nekaj manj kot 360.000 evrov, medtem ko je koprsko podjetje Makro 5 gradnje vrednost obnove ocenilo na dobrih 440.000 evrov (obe ceni z DDV). Ker so v gledališču ponujeni ceni želeli znižati, so oba ponudnika povabili na pogajanja. Podjetje Map trade je na septembrskih pogajanjih ponudilo 1,5-odstotno znižanje (nova cena je bila dobrih 354.000 evrov), drugi ponudnik pa je postavljeno ceno znižal za kar 26 odstotkov (nova cena je bila skoraj 328.000 evrov), zato je komisija za izvajalca sanacije fasade izbrala ugodnejšega ponudnika, koprsko podjetje Makro 5 gradnje.