Po največji senzaciji v letošnji ligi prvakov, ko so zdesetkani Celjani minulo nedeljo pred 9200 gledalci v Sparkassen Areni v pristaniškem mestu Kiel na severu Nemčije premagali istoimenski klub z 29:26, se jutri v Zlatorogu obeta še en spektakel – povratni dvoboj pivovarjev in trikratnih prvakov Evrope (2007, 2010, 2012). Čeprav se čudeži ne dogajajo vsak dan, so v domačem taboru prepričani, da lahko nemški klub, ki ima več kot 10 milijonov evrov letnega proračuna (Celjani samo 1,7 milijona), še enkrat spravijo na kolena.

Trener Branko Tamše tudi v trenutkih slavij redko sprosti svoja čustva, a po veliki zmagi v Kielu je zasluženo storil prav to. Potem ko je v superlativih govoril o svoji oslabljeni ekipi po uspehu v Nemčiji, pred povratnim dvobojem z 20-kratnim prvakom Nemčije Branko Tamše umirjeno pravi: »Pred nami je nova tekma, a isti nasprotnik, ki je še vedno favorit, saj gre za velik ustroj, ki se ni mogel načuditi našemu uspehu v Kielu. A poraz je spodbodel Kiel, ki se bo sedaj želel oddolžiti v Zlatorogu, in to ni voda na naš mlin. Ampak po drugi strani to pomeni dodaten pritisk na Nemce, saj to tekmo enostavno morajo dobiti. Upam, da v naši ekipi in okoli nje ne bo evforije, saj moramo ostati treznih glav.«

Slovenski zet verjame v uspeh

Celjski krožni napadalec in nekdanji francoski reprezentant je že dvakrat nosil Kielov dres (med letoma 2007 in 2010 ter v sezoni 2015/16), na prvi tekmi v Nemčiji pa je s 30 leti najizkušenejši igralec v vrstah slovenskih prvakov nekdanjim delodajalcem nasul štiri gole. »Zavedati se moramo, da smo prvo tekmo odigrali zelo dobro, Kiel pa ne. Tokrat bo zagotovo igral bolje, zato moramo biti pripravljeni na težjo tekmo od prve. Od sebe moramo vsi dati še več kot v Kielu in jih poizkušati pripeljati do tega, da bo pritisk nanje še večji. Nemci enostavno morajo zmagati, za nas pa morebiten poraz ne bi pomenil konca sveta. In to velja izkoristiti, saj je žoga veliko težja, če je prisoten še pritisk. Če smo enkrat premagali Kiel, ne vidim nobenih razlogov, da ga ne bi še enkrat,« pravi slovenski zet (njegova žena Anja Polanec prihaja iz Trbovelj), v Mostarju rojeni Igor Anić, ki je v celjski zasedbi edini, ki se lahko pohvali z naslovom prvaka Evrope – osvojil ga je prav s Kielom leta 2010.

Za kapetana Davida Razgorja trener Tamše pravi, da bi ga želel imeti v ekipi vedno in povsod ob sebi, ne glede na zmago v Nemčiji pa »Raza« vlogo favorita spet prepušča gostom. »Gre za ekipo, ki je odigrala že nešteto takšnih težkih dvobojev. Doslej je sicer igrala v valovih, kar je bilo vidno tudi pred tekmo z nami, ko so razbili Stuttgart v bundesligi, nato pa izgubili z nami. Znova nas čaka zahtevna naloga, za nas pa bo dodaten plus spodbuda z menda polnih tribun Zlatoroga. Kiel je sicer vajen igrati pred takšno množico, za nas pa to pomeni ogromen plus,« pred tekmo s Kielom, ki je v nemški ligi v četrtek povozil Lemgo z 29:19 (še vedno je brez Hrvata Domagoja Duvnjaka, ki naj bi se po poškodbi vrnil šele decembra), pravi David Razgor.

Japonka ima slabe spomine

Rokometašice Krima Mercatorja bodo v zadnjem (šestem) krogu v skupini A gostovale na Danskem, kjer jih jutri ob 15.10 v Nästvedu čaka Nyköbing. Prav proti njemu so sredi oktobra nepričakovano dosegle prvo zmago v letošnji ligi, potem ko so na Kodeljevem zmagale s 27:26. Proti družinsko obarvanim Skandinavkam (Danki Celine in Kristina Kristiansen sta sestri, Švedinji Emelie in Johanna Westberg pa tudi dvojčici) so nastopile brez poškodovane Elizabeth Omoregie, po poškodbi kolena pa se je vrnila Tjaša Stanko in bila z devetimi goli prva strelka tekme. Na nasprotni strani je tragična figura postala Japonka Ajaka Ikehara, s 157 centimetri najmanjša igralka v ligi prvakinj, ki se je po vodstvu Krima s 27:26 na šestmetrski črti dvakrat sama znašla pred vratarko Mišo Marinček, a je ta ustavila oba »zicerja«.

Že pred jutrišnjo tekmo sta se obe ekipi predčasno uvrstili med 12 najboljših v Evropi. Vseeno bo motiv na obeh straneh velik, kajti trenutno obe ekipi prenašata po dve točki v drugi del (Krim zaradi zmage proti Dankam, Danke zaradi uspeha proti Bukarešti), jutrišnji zmagovalec pa bo ta dosežek podvojil. V Krimovem taboru imajo spet zdravstvene težave (Elizabeth Omoregie je bila bolna, Aneta Benko ima težave s hrbtom), a trener Uroš Bregar upa, da bosta nared: »V napadu smo pripravili nekatere nove stvari, v obrambi pa bomo skušali predvsem ustaviti dvojec srednja zunanja Kristina Kristiansen in krožna napadalka Sarah Iversen, ki je najmočnejši in najbolj uigran v ligi prvakinj. Želimo si točki, ki bi bili velika 'deviza' za drugi del.«