27-letnik se je s pomočjo hashtagov osredotočal na osebe, ki so tvitale o samomorilskih nagnjenih. Policija je v njegovem domu v Zami, kakšnih 40 kilometrov stran od Tokia, našla devet razkosanih trupel. Po navedbah lokalnih medijev je bila najmlajša žrtev stara 15 let, najstarejša pa 26.

Policija je osumljencu na sled prišla med preiskavo o izginotju 23-letne ženske, ki je prek twitterja iskala nekoga, »ki bi umrl skupaj z njo«. Uporabila je oznako #suiciderecruitment. Moški naj bi se odzval na njen krik na pomoč ter ji ponudil pomoč pri samomoru ali pa ji celo obljubil, da ga bosta opravila skupaj. Podobne zgodbe naj bi se odvile tudi pri ostalih žrtvah. Policija je osumljenca prijela tudi s pomočjo twitterja - saj so ga prek enega od hashtagov zvabili v past.

Število samomorov med mladimi narašča

Nekaj dni po najdbi trupel so pri Twitterju uvedli nova pravila, po katerih uporabniki ne smejo »promovirati ali spodbujati samomorov«. »Gre za izjemno žalosten primer,« je umore komentiral direktor Twitterja Jack Dorsey. Po njegovem je treba zagotoviti, da se orodje uporablja v pozitivnem in zdravem smislu, priznava pa, da bi bilo nemogoče izbrisati vse tvite, povezane s samomori.

Japonska se sooča z eno najvišjih stopenj samomorilnosti na svetu, letno si življenje namreč vzame več kot 20.000 oseb. Od leta 2003 se število samomorov v povprečju sicer zmanjšuje, a med mladimi in šolarji vendarle narašča.

V številnih primerih so se mladi ubili po obisku t. i. »spletnih straneh o samomorih«, leta 2005 je skupina 91 posameznikov storila skupinski samomor, potem ko so se spoznali na eni od teh strani. Vlada od takrat naprej skuša ukiniti vse več teh strani, a težave niso odpravili. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da spletna družbena omrežja v državi, v kateri samomor in depresija ostajata tabu temi, predstavljajo nekakšen čustveni ventil za posameznike.

Ukinitev strani bi lahko bila slaba

»Govorjenje o samomoru in smrti je bil na Japonskem dolgo tabu. Sedaj pa je o tem lažje spregovoriti na omrežjih,« je pa agencijo AFP pojasnil strokovnjakinja za to tematiko Akiko Mura. Ukinitev podobnih spletnih strani ali pa prepoved podobnih objav bi po njenem tako posameznike lahko potisnila nazaj v osamo in še večje trpljenje. »Ljudje potrebujejo prostor, kjer se jih lahko sliši. Brez tega bi se morda število samomorov lahko tudi povišalo,« je prepričana.

Japonska vlada bo do konca leta oblikovala posebno skupino, ki bo skušala preprečiti podobne zločine. Po napadu z nožem mladega dekleta lani so na primer na Japonskem posodobili zakon o zalezovanju, vanj pa vključili tudi grožnje prek spletnih družbenih omrežij, poroča Bloomberg.