Tesla je v četrtek razkril popolnoma novo različico svojega športnega avtomobila roadster, ki do 100 kilometrov na uro pospeši v 1,9 sekunde. To pomeni, da gre za avtomobil z najboljšim pospeškom, ki je bil do sedaj proizveden. Odlične pospeške pa dosega tudi njegov tovornjak.

Z enim polnjenjem prevozi do 800 kilometrov

Pred razkritjem impresivnih lastnosti novega športnega avtomobila je Tesla naprej predstavil nov električni tovornjak, za katerega je izvršni direktor Elon Musk dejal, da lahko do 100 kilometrov na uro pospeši v petih sekundah. To so številke, ki jih običajno povezujemo z luksuznimi športnimi limuzinami in ne s tovornjaki. To hitrost lahko Teslin tovornjak doseže tudi s polno obremenitvijo, in sicer v 20 sekundah, kar je po besedah Muska veliko hitreje od konkurence.

Po predstavitvi njegovih izjemnih pospeškov in hitrosti je Musk spregovoril še o njegovem dometu. Tovornjak lahko s polno obremenitvijo po avtocesti z enim polnjenjem prevozi do 800 kilometrov. To je več kot dvakratna dolžina kot jo uspe narediti večina tovornjakov, trdi Musk, kar vozniku omogoča tudi povratno vožnjo brez dodatnega polnjenja. Na voljo bo tudi različica, ki bo prevozila 480 kilometrov.

Toda nekaj zadržkov ostaja. Ne glede na to, ali je Muskova trditev o dosegu, ki jo zmore nov tovornjak, resnična, je 800 kilometrov še vedno precej manj v primerjavi z dosegom dizelskih tovornjakov. Poleg tega je rezervoarje z dizelskim gorivom mogoče napolniti veliko hitreje , kot je možno napolniti baterije.

Nov roadster se po hitrosti postavlja ob bok bugatti chironu

Roadster lahko z enim polnjenjem prevozi 1000 kilometrov in lahko doseže hitrost več kot 400 kilometrov na uro. To ga postavlja ob bok najhitrejšemu serijskemu avtomobilu na svetu, 3 milijone dolarjev vrednemu bugattiju chironu, ki doseže 420 kilometrov na uro.

Pri Tesli trdijo, da lahko njihov avtomobil prevozil četrtino milje v kar 8,8 sekunde. Za primerjavo povejmo, da dodge challenger demon, ki ima 840 konjskih moči in je posebej zasnovan za dirke, to razdaljo uspe prevoziti v desetih sekundah. Za razliko od prejšnje verzije roadsterja, prvega Teslinega model, ki so ga iz proizvodnje umaknili leta 2012, bo ta imel štiri sedeže, zanj pa bo treba odšteti 170.000 evrov. Avtomobil bo možno tudi rezervirati, za kar bodo pri Tesli zahtevali okoli 42.000 evrov, medtem ko cena tovornjaka še ni znana.