Najboljši avstrijski teniški igralec Dominic Thiem v zadnjih dveh letih kroji vrh svetovnega tenisa. Svoje največje uspehe dosega na peščenih podlagah, medtem ko se na drugih (še) ne znajde vrhunsko. Avstrijec je pred dvobojem drugega kroga sklepnega mastersa sezone v Londonu na trdi podlagi proti igralcem najboljše deseterice dobil le enega od 15 dvobojev. Tokrat je potrdil dobro formo in v izenačenem dvoboju ugnal Pabla Carrero-Busto, ki je v Londonu zamenjal poškodovanega rojaka Rafaela Nadala.

Thiem je izkoristil dejstvo, da mu Špančeva igra ustreza. Pred dvobojem je namreč dobil šest medsebojnih tekem od sedmih. Dvoboj je bil večji del izenačen in izjemno pomemben, saj si je Thiem z zmago odprl možnost nastopa v polfinalu. Za takšen scenarij bo moral danes premagati Belgijca Davida Goffina, kar bo osrednji dvoboj današnjega dne.

Goffin je proti Thiemu dobil sedem od desetih medsebojnih dvobojev, od tega oba letošnja. Belgijec je bil boljši v osmini finala v Avstraliji in v Monte Carlu. »Veselim se dvoboja. Rad bi pokazal, da zmaga proti Rafaelu Nadalu ni bila naključna in da sem v dobri formi. Res sem proti Grigorju Dimitrovu dobil teniško lekcijo, a ta je bila posledica redkega trenutka, ko tekmec dobi točko, kadar si jo zaželi,« napoveduje David Goffin.

Včerajšnji dvoboj med Marinom Čilićem in Rogerjem Federerjem ni imel prave tekmovalne ostrine, saj si je Švicar že zagotovil uvrstitev v polfinale, Hrvat pa pot domov. Kljub temu je bil zanimiv. Čilić je potrdil dobro pripravljenost, saj je dobil prvi niz, v drugem imel priložnost za odvzem servisa in vodil s 5:4 v igrah. Sledil je polurni enosmerni promet, v katerem je Federer dobil sedem iger, Čilić pa le eno. Deveti medsebojni dvoboj je osmič dobil Federer, ki bo danes v miru spremljal dvoboj med Thiemom in Goffinom, saj se bo v jutrišnjem polfinalu pomeril z zmagovalcem. »Skušal sem biti sproščen, saj imamo teniški igralci redko priložnost, da po porazu ne potuješ domov. Z igro sem zadovoljen,« pravi Roger Federer.

Tamara Zidanšek medtem nadaljuje uspešne nastope na turnirju serije ITF v Toyoti na Japonskem. Devetnajstletna slovenska igralka, 149. na svetovni lestvici, je na trdi podlagi v drugem krogu s 7:5, 6:3 premagala 28-letno Japonko Eriko Sema, 290. igralko sveta. Najboljši slovenski igralec, 30-letni Blaž Kavčič (102. igralec sveta), je v drugem krogu turnirja svetovnega izziva na trdi podlagi v Indiji doživel razočaranje. Indijski vrstnik Saketh Mynemi, 907. igralec sveta, je bil namreč po dobrih dveh urah boljši s 7:6 (5), 7:6 (5).