»Uspelo nam je nekaj neverjetnega. Misija je zaključena, hvala,« je po zmagi nad Novo Zelandijo (2:0) kratko in jedrnato svoje misli strnil perujski selektor Ricardo Gareca. Njegovi nogometaši so si nastop na svetovnem prvenstvu priigrali prvič po letu 1982 in poskrbeli, da je južnoameriško državo zajela nepopisna nogometna evforija. Praznično vzdušje je perujsko prestolnico Lima zajelo že nekaj ur pred tekmo, saj so že zjutraj reaktivna letala opravljala nizke prelete nad hotelom novozelandske reprezentance, mir tekmecev pa so s prižiganjem ognjemetov skušali skaziti tudi vročekrvni navijači.

V pričakovanju velikega športnega dosežka so v nebo poskočile tudi cene vstopnic za kvalifikacijski dvoboj. Za posamično karto je bilo treba odšteti tudi 650 evrov, kolikor je približno v Peruju povprečna mesečna plača. »Na novo uvrstitev smo čakali več kot 35 let. Hvala, bojevniki, da ste nas osrečili. Gremo, Peru!« je prek twitterja nogometašem čestital predsednik Peruja Pedro Pablo Kuczynski, ki je pred tem državljanom obljubil, da bodo ob morebitnem uspehu dobili nov državni praznik. Tako ne čudi, da se je v Limi rajanje po zmagi zavleklo krepko v noč, kakofoniji avtomobilskih trobelj pa so se s sirenami pridružili celo policisti. Da je bilo veselje navijačev še slajše, na mundialu ne bo njihovih sosedov in velikih rivalov Čilencev. Te je presenetila informacija njihovega seizmološkega inštituta, ki je sporočil, da se je ob zadetku Peruja v okolici Lime sprožil potresni detektor.

V skoraj tri leta trajajočih kvalifikacijah, v katerih je bilo skupno odigranih 871 tekem, doseženih 2454 golov in podeljenih 2965 rumenih kartonov, si je Peru nastop na svetovnem prvenstvu zagotovil kot zadnja reprezentanca. Zasluge za to gredo predvsem selektorju Gareci, ki velja za pravega čudodelca. Devetinpetdesetletnik namreč razpolaga z ekipo, ki je, z izjemo nekdanjega člana Bayern Münchna Paula Guerrere, brez zvenečih imen. Njena skupna vrednost je ocenjena na vsega 32,6 milijonov evrov, kar jo med udeleženkami prihajajočega svetovnega prvenstva uvršča le pred Tunizijo, Kostariko, Savdsko Arabijo in Panamo. A odkar jo je leta 2015 prevzel Argentinec, je nanizala številne uspehe. Že pred dvema letoma je na južnoameriškem prvenstvu zaigrala v polfinalu, na lestvici Mednarodne nogometne zveze se je prebila na 10. mesto, po zmagi proti Novi Zelandiji pa je prvič po 75 letih nanizala deset tekem brez poraza.

Na podlagi naštetega so Perujci pred slavnostnim žrebom skupin predtekmovanja 1. decembra v moskovskem Kremlju v drugem kakovostnem bobnu, kjer jim bodo družbo delale še reprezentance Španije, Švice, Anglije, Kolumbije, Mehike, Urugvaja in Hrvaške.