Indeks Stoxx Europe 600 upada že sedmi dan zapored. Tudi pri surovinskem indeksu Bloomberg Commodities je v zadnjem času zaznati najdaljši zdrs po juniju letos. Tečaj zahodnoteksaške lahke nafte se je znižal pod 55 dolarjev za 159-litrski sod. Vzrok tiči v nepričakovani rasti naftnih zalog v ZDA. Pa tudi Rusija se je odločila, da kljub vsemu ne bo tako zelo zmanjševala črpanja nafte, kot je pričakoval trg. Dolar se je znašel na tritedenskem dnu.

V ZDA sta v ospredju davčna reforma in visoko vrednotenje delnic. Zanimivo, da je investicijska banka Morgan Stanley priporočila svojim strankam, naj ostanejo čezmerno izpostavljene delniškim naložbam. Za zdaj so analitiki banke prepričani, da se bo konjunktura nadaljevala in da se splača ohranjati bolj tvegane naložbene razrede.

Včeraj je agencija za določanje bonitetnih ocen S & P razglasila, da je Venezuela po njihovem mnenju bankrotirala. Danes je tej južnoameriški državi priskočila na pomoč Rusija v okviru Pariškega kluba z reprogramom 3,15 milijarde dolarjev dolga. Reprogram predvideva poplačilo v desetih letih z minimalnimi izplačili v prvih šestih letih. S tem naj bi pomagali Venezueli, da spet postane solventna in se začne pogajati s preostalimi zasebnimi vlagatelji o reprogramu preostalega dolga. V reševanje Venezuele se je vključila tudi ruska državna naftna družba Rosneft, ki je nakazala milijonske predujme venezuelskim naftnim dobaviteljem.